2015-06-08

Lördagsfråga 363: Kryptobotanik

  1. Silphium var en ört som länge användes som krydda och medicinalväxt kring Medelhavet. Den hade högt anseende och betingade ett högt pris. Staden Cyrene i dagens Libyen byggde sin ekonomi på Silphium-export. Omkring 200-talet f.Kr. försvann den; om den utrotades helt är svårt att säga då vi inte vet exakt vilken art det var.
  2. Det tatariska växtlammet har definitivt aldrig funnits. Men kanske det är ett missförstånd? En ormbunke vars jordstam påminner om ett får, med bladstjälkarna som ben?
  3. Lotusätarna är ett av de många folk som Odysseus stöter på. Grekernas "lotus" kunde avse en rad växter (dock knappast Nelumbo nucifera, den indiska som man gjort så stort väsen av där), och följdaktligen har man diskuterat flitigt vad det egentligen var de där lotofagerna egentligen åt. Om det nu inte helt enkelt var opium.
  4. Så här skogig har ingen levande människa sett Påskön. Det vi vet om Påskö-palmen Paschalococos är att dess pollen liknar pollen från en chilensk palm, samt att de försvann ca år 1650. Studier försvåras av att de småbitar man hittat inte innehållit något DNA (Leon van Eck: Fallen giants of Easter Island).
Om bilderna visat en enhörning, en plesiosaurus, en snöman och en Kraken hade svaret varit alldeles för enkelt. Men kryptobotanik har aldrig blivit lika stort som kryptozoologi. Uppenbarligen är växter inte lika fantasieggande som djur, inte ens när de befinner sig nära eller på gränsen mellan existens och icke-existens, saga och verklighet.

Det hindrade inte Christian och Lars Willen från att sätta lördagsfrågan.

Inga kommentarer: