2015-06-05

Nationaldagsfirande

När nationaldagen kommer på tal, åtminstone den svenska, så kommer ett spår praktiskt taget alltid upp: Att vi är så dåliga på att fira nationaldagen. Till skillnade från Norge, det motexempel som känns till. Liksom Frankrike och USA.

Fler då? Om vi söker bland grannarna så har vi Danmark, som dels ockuperades precis lika mycket under kriget (vilket visserligen inte har med 17 mai att göra), dels inte är kända för att vara stela och ofestliga precis. När har de sin nationaldag? Idag, den 5 juni. Vem bryr sig om den? Och Finland, som slapp ifrån ryssen en gång i tiden (liksom svensken, hur man nu förhåller sig till det)? De har sin nationaldag 6 december, inte den bästa dagen att springa ut och vara uppsluppen på ens på mildare breddgrader. [Men se längre ner.]

Andra länder som gör en affär av sin nationaldag

Förra gången jag trålade i ämnet tipsades om Polen och Ungern som rentav har flera nationaldagar, om förfarandet accepteras (det känns som om nationaldag ska vara något unikt.) Irland har sin St Patrick's day, fast den är kanske såpass mycket mer känd i sin amerikanska version att alla kanske inte vet att det är landets nationaldag och firas även där.

Sedan tillkommer givetvis, förutsätter jag, en radda diktaturer; sådana brukar vara särskilt noga med att fira nationens födelse. Som Nordkorea den 9 september, Kina den 1 oktober, Kuba den 26 juli och Turkmenistan den 27 oktober.

Men man kan utan vidare konstatera att ståhej på nationaldagen är undantaget, inte regeln, bland världens länder.

Uppdaterat:
Den 6 december firar Finland sin självständighet (1917), mer värdigt än uppsluppet.

Wikipedia: Independence Day (Finland)

Illustrationen kommer från SVT:s Flamma stolt... Om svenska flaggans dag.

1 kommentar:

Martin Jönsson-Niedziolka sa...

I Polen firas ju konstitutionsdagen 3 maj med parader och tal, medan 11 november är självständighetsdagen som firas med att ultranationalisterna bråkar på stan.
Båda helgdagarna var indragna under kommunisttiden, men i synnerhet 3 maj var förbjudet att fira. Den andre maj fick vaktmästarna springa runt och plocka ner flaggorna som hängts upp till 1 maj för att det inte skulle "glömmas" kvar till den tredje. Den 2 maj är numera polska flaggans dag.
Så en av anledningarna till att nationaldagarna högtidshålls ordentligt är att man tidigare inte fick. Å andra sidan är det inte så många som egentligen firar nationaldagen. Väldigt många tar ledigt den 2 maj, håller tummarna för bra väder, och firar majówka med att resa bort.