2015-06-02

Bigfeet

Trots den påstådda svenska "amerikanismen", att vi ständigt skulle söka apa efter det stora landet i väst (vilket skulle kunna vara något av en halvmyt), verkar USA:s främsta bidrag till kryptozoologin aldrig ha intresserat särskilt många svenskar. Kanske det spelar in att det krävs geografisk närhet för att berättelser om okända varelser ute i skogen ska kittla på rätt sätt? Kanske det spelar in att Bigfoot (liksom dess skotska kollega) är betydligt yngre än man kan tro?

Snabbfråga: När dök Bigfoot upp i det allmänna medvetandet? Svar nedan med vit text, markera för facit:
> 1958 <

Inte för att uppgifter om äldre historier saknas. Det vill säga, man påstår att historier om Bigfoot förekommit tidigare. Om storfoten dykt upp i Skandinavien hade sagor och sägner om troll och jättar utan tvivel bokförts som historiska "belägg" för densamme. Och det finns ett och annat bildbelägg äldre än >1958<, som det ovan till vänster.

...Tills nu. Kryptozoologen Karl Shuker skriver, på sin blogg liksom i kryptozoologiska spalten i delvis excellenta och alltid intressanta tidskriften Fortean Times 328 om hur en god vän påkallade hans uppmärksamhet till ett vykortsfynd på eBay. Närmare bestämt bilden ovan till höger. Shuker kände naturligtvis till "bigfoot"-bilden t.v., som dök upp 2006. Ett fynd på nätet, uppgav den anonyme hittaren. Många var skeptiska från början, men när man har originalet att jämföra med (som dessutom håller betydligt bättre kvalité) så är "proveniensen" uppenbar.
To ensure that the latter does not become another 'missing thunderbird photo', however, I have actually now purchased the example of it available on ebay, and should be receiving it in the post shortly.
- Karl Shuker, Exposing the 'Dead Bigfoot photo', 11 april 2015

"Thunderbird-bilden" är en myt om en myt: En kryptozoologisk monsterfågel, som i modern tid fått drag av flygödla, sägs ha skjutits och fotograferats i Arizona 1890. Berättelsen är belagd och givetvis påhittad. Det finns de som säger sig ha sett foto, eller rentav ägt det, som den notoriskt opålitlige Ivan T. Sanderson. Om det mot förmodan någonsin funnits, och mot ytterligare förmodan någonsin skulle dyka upp, så skulle det visa sig vara en ännu klumpigare förfalskning än 2006 års Bigfoot.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Borde det inte finnas skelett efter sådana djur/hominider?

Anonym sa...

Att inga hittats är ett bra argument, mot storfötters existens. Några andra människoapor än människan, har aldrig hittats i Nordamerika. (Den så kallade Nebraskamannen, har visat sej vara en gris.) Jag tror att storfötter är björnar. Inte en egen björnart, utan missuppfattade svartbjörnar. I dom fall det inte är bluff, förstås.