2013-09-03

Certifierat kvack

Stolta sponsorer av e-Lybra: Det svenska herrlaget i längdskidor från olympiska spelen i Turin 2006 (brons i stafetten)

Frekvensmedicin (resonansmedicin, energimedicin, kvantmedicin, biofeedback...) är en modern klassiker inom kvacksalveriet. Hur det är tänkt att fungera är lite svårt att förklara men det verkar vara en del av poängen. Vad patienten faktiskt ser är en dyr och till synes avancerad maskin med diagram och lampor, rattar och pinaler, som har mystiska och till synes avancerade saker för sig.

Bland alla andra begrepp som tillverkare, återförsäljare och terapeuter (de senare är ofta desamma, det är när maskinerna ingår i pyramidspel) rör sig med så återfinns detta:
Life System är en medicinskt godkänd utrustning, CE klass 2A, från TüV i Tyskland.
- Tre Duvor: Mer om frekvensmedicin

Att något är godkänt enligt CE klass II a innebär, enkelt uttryckt*, att tillverkaren intygar att produkten är säker att använda. Att man inte får högspänning i tinningarna eller så. TÜV (som stavas just så) kontrollerar just sådana saker.
Klassificeringen bygger på de risker som patienten kan utsättas för på grund av en produkts konstruktion, tillverkningssätt eller användning. Faktorer som bedöms vid klassificeringen är bland annat användningstid, om produkten är invasiv eller ej och om den avger energi till patienten.
- Vårdhandboken: Märkning [Medicintekniska produkter]

Huruvida produkten ger de medicinska effekter som utlovas är något helt annat.

Vad olympiernas samarbete beträffar är sådant tyvärr varken nytt eller förvånande. Det finns en utbredd svaghet för kvacksalvare inom sporten, jämför Yannick Tregaro, omnämnd i Snabbkurs i homeopati.

The WDS News Blog: e-Lybra System Used By Olympic Medallists, 20 december 2007


* För enkelt? Jag tror inte det. Men de som har att klarera sådana saker för allmänheten förefaller ibland att vara lika ointresserade som kvackarna av att budskapet går fram. De som skriver Vårdhandboken är ett undantag.

Inga kommentarer: