2013-09-17

Vindkraftssjukan

Elallargi känner ni väl till. Jag har skrivit om det flera gånger, som i Elstrålning och andra folksjukor, Den inbillade sjuke, Vargallergi och elallergi och säkert några bloggposter till.

Men har ni hört talas om detta: Vindkraftssjuka. Eller vindkraftssyndromet, Wind turbine syndrome på engelska. Förkortat till WTS i sammanhang där man tycker att förkortning behövs.

Diagnosen uppfanns 2009 av Nina Pierpoint. Hennes bok Wind Turbine Syndrome - A report on a natural experiment är den främsta och, vad det verkar, ännu enda källan. Där kartlägger hon folk som säger sig ha blivit sjuka, riktigt dåliga, av att bo i närheten av vindkraftverk. Orsaken är ljud från kraftverken; inte hörbart utan ohörbart, med låg frekvens och låg amplitud. Data utgörs av intervjuer med en handfull inte särdeles väl utvalda personer.

Som vanligt i den här branschen konsterar hon och hennes (ännu?) relativt få anhängare att motbelägg och, vad som kanske är värst av allt, tystnad (sådana här idéer frodas ofta i motvind men dör i stiltje) beror på att det hela är en stor konspiration: vindkraftbolagen, "Big Wind", gör folk sjuka med flit.

På hemsidan www.windturbinesyndrome.com samlas allt negativt som hittas eller påhittas kan om vindkraft: döda fåglar, lokalt motstånd var som helst i världen, folk från Big Wind (de använder verkligen termen) som får skit i vilket sammanhang som helst, och så vidare. Exakt vad man menar att den stora konspirationen ytterst går ut på har jag hittills bara hittat vaga indikationer på.

Hur är det i Sverige då? Här har idén ännu inte slagit rot. Om den någonsin kommer att göra det är omöjligt att avgöra. De som är engagerade i vindkraftshatarföreningen Svenskt Landsskapsskydd (FSL) borde vara intresserade.

RationalWiki: Wind Turbine Syndrome


Till slut: Den här sortens "inbillningssjukor" kan men behöver förvisso inte vara inbillning, på så sätt att symptomen kan vara högst verkliga. Besvären är där. Vad som inte stämmer är orsaken; besvären beror inte på det du tror.

Detta kan man, synes det, kunna förklara för de troende hur många gånger som helst utan att det någonsin fäster.


För övrigt visar bilden vindkraftverk på Horns rev på danska västkusten. Molnen är vanligt vatten som kondenserats i luftvirvlarna.

9 kommentarer:

Kurt sa...

Wind Turbine Syndrome är en stor sak i Australien. Precis som när det gäller tobak och cancer och global uppvärmning så stöds dessa stollar av industrins lobbyister. Det Australiensiska radioprogrammet "The Science Show" (förmodligen det bästa vetenskapsprogrammet på radio i världen), har tagit upp fenomenet flera gånger.

Dennis sa...

"Molnen är vanligt vatten som kondenserats i luftvirvlarna."

Då borde ju också chemtrails-människorna vara intresserade.

Bobbo sa...

Åh, jag har sett "Infraljud från vindkraftverken gör folk sjuka, det finns det minsann forskning på" många gånger i insändare som är mot vindkraft. Så visst fäste har iden redan.

Bobbo sa...

Letade efter om man kunde hitta några av insändarna på nätet, hittade en riktig artikel som tog upp "fenomenet":
http://www.nsk.se/article/20101113/OSTRAGOINGE/711129767/-/hon-klarar-inte-fler-vindkraftverk

Hexmaster sa...

Ah, där ser man... Elöverkänsliga kretsar, ja det var ju inte förvånande. (Men vad upprörd man kan bli av att läsa om Lena! Dessa cyniska som uppmuntrar sådant lidande istället för att hjälpa!)

Australien var intressant. Vet inte om Pierpoint har någon koppling till det landet? Den här sortens virus kan ju spridas på oväntade vägar.

Torgny sa...

Med all vindkraft här på ön (Gotland) tänkte jag att man borde läst något i lokaltidningarna om det, men det enda jag hittar är den här debattartikeln av Göran Holm och Bengt Lindhé från 2011 (den nås inte direkt via siten längre):
http://web.archive.org/web/20110720042938/http://www.helagotland.se/gt/artikel.aspx?articleid=6878250

Anonym sa...

Ingen vågar göra undersökning på boende vid vindkraftverk.Mäta lågfrekvent ljud klarar ingen att mäta.Ingen tar ansvar.
Uppgiven

Anonym sa...

Ingen som ej bott vid vindkraftverk skall ej uttala sig,Drabbad

Anonym sa...

Kanske handlar det om en noceboeffekt? Folk känner sej sjuka, därför att dom tror att dom ska bli det.