2013-09-08

Tokmässa 2013

Mittemot fanns det en cirkus till

- Har ni dolda mikrofoner på er?

Vi var tre från VoF Göteborg som besökte Livsstilsmässan. Efter kanske en kvart hade vi hunnit frottera oss med kolloidalt guld, kristaller, John of God, pH-balansering, aurafotografering och bioresonans. Då kom arrangören, Sanya Ray, fram och bad oss komma med ut. Efter att först ha frågat om mikrofoner (nej, vi hade inget sådant på oss) så sade hon att utställare klagat på oss och vår stil. Vi sade som det var: Vi är nyfikna på den här sortens frågor, och när det dyker upp ett tillfälle som detta, med 80-talet utställare (varav nästan alla i "branschen") på en offentlig mässa, då löser vi biljetter och pratar med utställarna om deras produkter. Inte på ett buffligt sätt utan enkla frågor och funderingar, rakt upp och ner. Så småningom fick vi klartecken att gå in igen.

Det ska direkt påpekas att de utställare som kan ha varit missnöjda med oss torde ha varit i kraftig minoritet, ifall de inte spelade mycket bra. De allra flesta vi pratade med verkade inte ha något emot att prata med en person som öppet deklarerade "Jag är skeptisk" på tröjan. Flera samtal inleddes av utställare, ofta när de glatt kommenterade våra VoF-tröjor. Men det fanns några som verkade ovana vid och besvärade av respons som inte var oreserverat positiv. Kanske de hört på exempelvis Skeptikerpodden när de besökte Harmoniexpo?

Här följer några korta smakprov ur det förvånansvärt stora utbud som man fått plats med på den relativt begränsade yta som Exercishuset vid Heden utgör.

Aurafotografering erbjöds för 200:-. Kameran är den runda svarta grejen, men den levererade bara den synliga komponenten. Auran registrerades av lådan med de många knapparna. Man tittade in i den förra och placerade sin hand på den senare, varpå bild och aura-signaler sattes ihop i datorn till en färdig bild. Vi nappade inte på erbjudandet.

Eftersom vi inte fick se våra auror så kände vi heller inget behov av att laga dem med några av de "aroma sprayer" som fanns till försäljning. Om vi nu behövde Tantric Bliss som "jobbar på energikroppen", Free Space som är "bra att spraya på platser där det är tunga energier och negativitet", The 9 Star Council som helt enkelt är "5 D[imensionell]", Chamuel som "drar till sig en partner" eller den ultimata Hilarion som ger tillgång till Akasha-arkiven (!?!).

Minns ni pH-balanseringen? TV 4 Nyhetsmorgon och "Slipp krämpor med en basisk kropp"? En av utställarna sålde vad som i princip var trädgårdskalk, 165:- för ungefär lika många gram. Biverkningar listades ej (se jämförbart preparat i FASS).
Nya undersökningar har visat att man vid ett dagligt intag [av kolloidalt guld] kan räkna med en ökning av den mätbara intelligensen (IQ) med (ända upp till) tjugo procent.
Kolloidalt silver har definitivt antibiotiska effekter, vilket inte behöver vara så bra som det låter. Vilka effekter kolloidalt guld har vet jag inte. Den citerade förunderliga uppgiften i försäljarens pamflett kunde han inte precisera mer än att det var "en amerikansk undersökning". Guldet på flaska tog han 300:-/litern för.

Jin Shin Jyutsu är en form av akupressur, men med ännu lättare beröringar (den är inte invasiv, fick vi veta). Behandlingen inleds med en pulsdiagnos; patientens puls avgör vilken behandling som ska sättas in. Men inte sån där gammeldags blodpuls, utan en energipuls som man mäter några centimeter från det vanliga stället på handleden... Jin Shin Jyutsu är 10 000 år gammal, fick vi också veta.

Madame Lenormand nämndes på ett ställe. Henne kände jag inte till förut, men hon är en historisk person. Att hon skulle varit Napoleons "personliga spågumma" tror jag, av någon anledning, inte ett ögonblick på. Jag tvivlar till och med på att hon spådde honom en enda gång, eller särskilt många andra av de berömdheter som nämns i sammanhanget. Men kanske hon skapade den kortlek för spådomar på 36 kort som tillskrivs henne, "som är mycket enklare att tyda än tarotkort".

Om Leonard Stephán vet jag inte mycket mer än att han hade den mest stilenliga montern på mässan. Kanske var han den allra mest mångsidige också, om än i hård konkurrens; i hans undervisning och föredrag väver han samman ämnen som "psykologi och kommunikation, kulturkunskap, drama, antropologi, religion, näringslära, ekologi, naturvetenskap och auriculoterapi/öronakupunktur mm." Av alla utställarna tror jag att han blir den förste att kunna skaffa en Rolls-Royce, eller ett dussin.

Den utställare som gav modernast intryck var Quantum Qi Energy Europe. De sålde armband med kvantteknik. De är så bra att till och med Beckham åtminstone haft något liknande (se bloggposten Görbillig Power Balance).


Hologrammen var självhäftande små klisterlappar på ark. De kunde man köpa separat för att sätta på sin mobil eller vad som nu passade. Jag tog med dem på bild för att försöka återge hur otroligt smäckigt det hela tedde sig.
Skalär frekvensenergi strålar inte som Hz, magnetiska eller radioaktiva vågor, utan expanderar utåt i dynamiska energifält, longitudinella vågor, & genererar energi till andra objekt utan att förlora sin egen energi.
Det fanns även hologram-taggar för din hund eller katt (skymtar i bakgrunden), med "naturliga & livsförbättrande frekvenser" som "skyddar mot vissa elaka bakterier, parasiter, virus & skadliga el- & elektromagnetiska fält".

En svensk healer hade en legitimation utställd av SNU, Spiritualist' National Union i Storbritannien. En patient på ett brittiskt sjukhus kan be att få healing. Då ringer man in en legitimerad healer som kommer dit, gör sin grej och får betalt. -- Detta var vad som sades oss.

Här blev stämningen lite mindre kelig. För en mycket genomarbetad framställning av vad John of God-grejen egentligen går ut på, se PKJonas: John of God akt 1 m.fl.
Han påstås i sitt transtillstånd kanalisera ett antal olika entiteter, sedan länge döda andar som i jordelivet varit läkare eller helgon. Det är dessa entiteter som ska hjälpa folk till helande vilket de gör på olika sätt.

Om detta sades intet i montern. Följande motto var deras grej: "För den som tror behövs inga ord. För den som inte tror är inga ord tillräckliga."

Givetvis fanns en bioresonans-apparat med. Två länkförslag: bloggposten Certifierat kvack, Quackwatch: BioResonance Tumor Therapy.

På denna bild samsas två underbara ting.

Det ena är TC-karafferna, med "den kraftfulla formen som skapar liv". Formen är väldigt klurig uttänkt, musik och gyllene snittet och jag vet inte vad (säkert något kvantfysiskt också). I botten finns symbolen Flower of Life som är väldigt viktig: den "tros innehålla all den livsgeometri, som vi känner till på jorden". Ni fattar. Och dessa karaffer "återskapar livskraften hos processat och försvagat vatten" genom att den löser upp de hopgyttrade vattenmolekylerna, som nämligen klumpat ihop sig i vattenledningarna. Även saft och vin kan få "förbättrad smak och biologisk vitalitet" efter tre minuter i en TC-karaff. Ja, det räcker att en tom karaff står i ett rum för att det ska fyllas med energi. Det finns även TC-sugrör, plattor och en hel kollektion med prylar.

Den blå flaskan innehåller ASEA. Det är lätt saltat vatten som undergått elektrolys -- sades oss -- en patenterad process som både oxiderar och reducerar lösningen så att helt nya molekyler bildas. Dessa "Redox"-molekyler utgör signalsubstans mellan celler i kroppen. Det är när vi börjar få slut på Redox som vi åldras. Att dricka ASEA eller spreja det på huden gör oss unga på nytt.
The only value of the product is the entertainment value that can be derived from reading the imaginative pseudoscientific explanations they have dreamed up to sell it.
- Harriet Hall, ASEA: Another Expensive Way to Buy Water, Science-Based Medicine 7 augusti 2012

Allra sist ska två särskilt intressanta grupper av utställare nämnas: De som var där eftersom de inte visste vad Livsstilsmässan har för inriktning, och de som var där trots att de visste vad Livsstilsmässan har för inriktning.

Detta utdrag ur foldern Angel of the Golden Starcode som, på svenska, redogjorde för "en ny och kraftfull process med initieringar och koder av förhöjda energier och frekvenser", utgör samtidigt en hyfsad illustration av hur det kändes att gå runt på tokmässa i tre timmar.

Om 2012 års upplaga: Tokmässa

2 kommentarer:

Anonym sa...

Stort tack för underhållande läsning.

MVH

Hans

Ruddammsbroelet sa...

Underbart underhållande!