Bilden blev genast en modern ikon. Föga förvånande uppstod snart en mytbildning kring såväl mannen med fanan som framför allt kvinnan med handväskan. Enligt de mest vildvuxna ryktena jag hittar så här i hastigheten hade hon själv suttit i koncentrationsläger under kriget, blev åtalad och fälld för att ha dängt till skinnskallen,
Den modiga tanten blev ett samtalsämne i hela landet. Hans Runesson och reportern letade hela nästa dag innan de hittade henne."Hon var blyg över all uppståndelse som bilden orsakat. Det kändes stort att få träffa henne och prata lite. Hon visade verkligen vad hon tyckte och gjorde det ingen annan vågade. Hon hade inga vapen, bara sin handväska", säger han.- Fatima Bremmer och Magnus Wennman, De sista tanterna (Forum 2011), s 96-97
Kvinnan hade sina rötter i Polen och var smärtsamt medveten om vad nazismens frammarsch åstadkommit i hemlandet under andra världskriget. Hennes familj hade drabbats hårt, bland annat hade modern hamnat i koncentrationsläger, och mardrömmen gjorde sig påmind när demonstranterna sammanbitet trampade fram i den annars så stillsamma småländska staden.
Nazisten har jag hittat mindre säkra uppgifter om. Det sägs att han senare skulle ha dömts för i synnerhet ett grovt mord; om det nu är samme person. (Man kan tänka sig att NRP-folket inte känt sig motiverade att peka ut han från väsk-bilden.)
Nordiska rikspartiet grundades redan 1956, riktigt länge sedan med nynazist-mått, av Göran Assar Oredsson (hans fru Vera hade tidigare varit gift med Sven-Olov Lindholm). Göran lade ner partiet 2009 - hur många som nu berördes - på grund av såväl sjukdom (han dog året därpå) som ett nationalistiskt stjärnskott som drog åt sig pengar, anhängare och uppmärksamhet:
Redan efter 2006 års val och Sverigedemokraternas valframgångar ville jag att NRP skulle upphöra och kunde för framtiden utröna den ojämna kamp NRP skulle få utkämpa i jämförelse med de resurser till miljonbelopp som nu skulle stå till SD:s förfogande.- Göran A. Oredsson i ett brev till tidningen Expo
Tack till Philip Wildenstam som letade reda på Bremmer & Wennman. Liksom de som kommit med kompletteringar och korrigeringar i kommentarerna.
9 kommentarer:
Jag bodde i Växjö vid den här tiden, fast just den dag som bilden togs var jag inte på plats, utan satt i en bil på väg söderut från Härjedalen och följde "dramat" via radioreferat. (Bland annat lär en del av demonstrationstågets medlemmar ha jagats in på järnvägsstationens toaletter där de barrikaderade sig.) Att demonstrationen ägde rum just i Växjö var nog ingen tillfällighet, partiet hade några aktiva medlemmar i staden och "NRP" var sprayat lite här och där.
Kvinnan med väskan sägs ha varit Janina (Nina) Pyszniak, född 1926 och avliden i Växjö 19 sept. 1985. Hon tycks aldrig någonsin ha blivit i tillfälle att uttala sin mening om nazism och nazister.
Kvinnan med väskan var Danuta Danielsson (1947-1988).
Tendens i P1 och P4 dokumentär har gjort ett gemensamt ett reportage om henne som verkar ha hög faktahalt.
Intressant debattartikel i NWT som, antar jag, syftar på den här nyhetssändningen. Kan inte själv uttala mig om hur "väsktanten" hänger ihop med resten av händelserna.
I P4 Dokumentär berättar de att hon faktiskt hoppade från vattentornet. De säger det i de allra sista minuterna av programmet. Detta får nog betraktas som säkert. Det är alltså en myt att det är en myt. Vad kallas det? En lögnoid?
Jodå, hon hette Danuta Danielsson(1947-1988), född i Polen. Enär Danuta vägrade att uttala sig antifascistiskt i tidningar, tv och radio samt till på köpet även ogillade bilden fick hon genom fotografen Hans Runessons och medias försorg en tillfällig ersättare, nämligen den i september 1985 avlidna Janina Pyszniak. Rörda av sonen Janusz Rusineks (1961-2001) kritik började man efter 1988 att - och då med rätta - hävda att det var Danuta som var väsktanten.
Intressant med Janina (Nina), vars namn är lätthittat i sammanhanget. Hur menar du, "ersättare"? Skulle Runesson och media medvetet ha pekat ut och lyft fram fel person?
I början var damen anonym. Sedan kontakt hade etablerats med Danuta Danielsson (1947-1988) blev saken problematisk enär hon ställde sig avvisande till varje form av medverkan. I syfte att skydda henne lanserades ett påstående om att hon skulle bo i Danmark. Sen utsågs - troligen runt årsskiftet 1985/86 - Nina Pyszniak, som avled 19 sept. 1985. En kupp som väl rimligen gjordes i samförstånd med Ninas son Janusz Rusinek (1961-2001). Jag vet inte när Danuta verkligen och med rätta blev "tanten med väskan". Jag tror själv att detta skedde först efter år 2004.
Skicka en kommentar