Nyligen delade Jan Myrdalsällskapet ut ett "kulturpris till olydiga samhällsdebattörer" på hela 100 000 kronor - avrundningssiffra i direktörsbonusar, men mycket för kulturarbetare - och det gick till en viss Mattias Gardell. Som tackade och tog emot.
Hurså? Tja; av någon anledning har priset fått namn efter Lenin, eller måhända efter det pris som delades ut i hans namn i Sovjetunionen när det begav sig. Mattias fick alltså ta emot Lenin-priset. Detta hade kanske gjort en och annan illa till mods, men Gardell lät sig inte bekomma.
Nyligen fick han även Pol Pot-priset, just instiftat av Peter Englund. Et cetera.
Bortsett från allt annat så har jag blivit uppmärksammad på en detalj i sällskapets beskrivning av sitt pris:
Genom sitt namn anknyter priset till Leninpriset, som från 1925 delades ut i Sovjetunionen och fungerade som motpol till olika borgerliga pris i väst. Att en svensk som Artur Lundkvist 1958 kunde tilldelas detta pris var ett uttryck för en bred humanistisk och socialistisk kultursyn, som i dagens svenska offentlighet är i det närmaste utraderad.
- Jan Myrdals stora pris - Leninpriset
Månne den hamnat i Gulag? - höll jag på att säga. Men poängen här är att man blandat ihop två priser. Leninpriset delades ut under perioderna 1925-34 och 1956-1990, till sovjetmedborgare inom vetenskap och kultur. Priset som Lundkvist fick instiftades 1949: "Internationella Stalin-priset för stärkande av freden mellan folken". Efter Stalins död 1953 inträdde av-staliniseringen, och 1956 bytte man ut honom mot Lenin i prisets namn.
[ Tack Bengt! Hoppas det blev rätt nu... ]
1956 var förresten samma år som Ungern försökte komma ur Warszawa-pakten. Det ville sig inte. Kanske de inte var ... olydiga nog.
Måhända Jan Myrdalsällskapet skulle kalla sitt "stora pris" för Stalin-priset istället?
Jan Myrdalsällskapet: Jan Myrdals stora pris - Leninpriset
Wikipedia (eng.): Lenin Peace Prize
Tack till Bengt Nilsson som tipsade.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
12 kommentarer:
Och det av Peter Englund instiftade Pol Pot-priset består av "en miljard mark (i 1923 års penningvärde) samt Anne Applebaums “Gulag - De sovjetiska lägrens historia”". Men hur mycket är "en miljard mark (i 1923 års penningvärde)" i svenska kronor? Man tycker ju att en historiker borde kunna hålla reda på riksmark och andra mark?
Jag skulle kunna tro, att det är frågan om en struntsumma.
Då det fanns frimärken för 50 miljarder så tror jag att Englund inte lär bli bankrutt.
MVH
Hans
Detta med de sovjetiska prisens namn är inte så lätt, men så här låg det till:
1925 instiftades ett Leninpris, vilket gavs till framstående inhemska vetenskapsmän, konstnärer, författare m.m. Av Myrdalssällskapets beskrivning skulle man kunna tro att det är det priset de avser, men så dyker Artur Lundkvists namn upp.
Artur Lundkvist fick dock ett helt annat pris, nämligen det 1949 instiftade "Stalins fredspris". Detta gavs till utlänningar, bland annat till åtskilliga författare, men det rörde alltså fredsarbete. I samband med avstaliniseringen byttes Stalins namn ut mot Lenins och Artur Lundkvist fick alltså 1958 "Lenins fredspris".
Myrdalsällskapets beskrivning av det sovjetiska Leninpriset är alltså en slags blandning av dessa båda pris. Vissa saker stämmer på det ena (instiftat 1925) och andra saker på det andra (Artur Lundkvist 1958). Frågan är alltså vilket de egentligen har inspirerats av.
Dom kanske blandade ihop dom från början?
Det finns dessutom ett Stalin-pris, det delades ut till forskare och ingenjörer. Även det har bytt namn då och då. (Att sånt här kan vara så komplicerat?)
Det synes uppenbart att Myrdalsällskapet blandat ihop priserna. Liksom, hm, jag ...
Om man tittar på Myrdalsällskapets hemsida och följer vänsterspalten ända till botten här: http://www.janmyrdalsallskapet.se/pris.html
framgår det att de primärt syftar på fredspriset. Felet är alltså årtalet 1925 som borde bytas ut mot 1949. Sedan skulle man kanske, för fullständighetens skull, berätta att priset från början var "Stalins fredspris".
Justerat - tack Bengt!
Penningvärdet: När hyperinflationen härjde som värst föll det markant från morgon till kväll.
Sällskapet verkar ha lånat listan över pristagare direkt från Wikipedia, även när det gäller svenskarna. Låt mig t.ex. gissa att den ene manlige pristagaren inte hette Bertil "Svahnstrom" utan "Svahnström" och Eva Palmer stavade nog sitt namn "Palmaer".
Men den stora frågan är: vem var/är amerikanen Evan Litwack som ska ha fått priset 1986/87? Är han en Wikipediauppfinning av en lustigkurre eller kan en pristagare vara så anonym i övrigt? Ingenting i "Google", ingenting i "Google Book Search".
Låter som ett sabbotage av Wikin.
Apropå valutor och penningvärde skulle det vara intressant med en bloggpost om vilken valuta som varit utsatt för högst inflation i världshistoriern, samt lägsta växelkurs (om det inte är samma). Man har ju hört målande historier både om tyskar som gick runt med skottkärror med pengar och Zimbabwesedlar som är värda mindre än toapapper.
devadatta: japp, detta verkar ha varit så intressant så jag sparar mina kommentarer till en kommande bloggpost.
Skicka en kommentar