33 nazistledare. 199 sid. Holmströms förlag. Pris 3 kr.
Bokens undertitel lyder: biografier från Tredje riket. Det är emellertid skillnad på biografier och biografier. Den som väntar sig att här kunna få veta vad de nazistiska ledarna tagit sig före under sitt tidigare liv, finner inte så värst många upplysningar ur ren datumsynpunkt men väl ganska skickliga sammanställningar av uttalanden och handlingar, som visa inkonsekvensen mellan nazismens lära och liv, mellan läran förr och läran nu. Några skönmålningar är det inte och de flesta av de porträtterade lämpa sig väl också mindre väl för någonting dylikt, även om ett studium i något nazistiskt »Führerlexikon» skulle kunna ge anledning att tro det. Fast uppfattningen ändras förmodligen allt emellanåt. En glorifiering av t. ex. Röhm från tiden före 30 juni verkar nog bra urmodig numera och det är väl inte så alldeles säkert att exempelvis en Himmler eller Feder är samma halvgud om några månader. I alla händelser är det inte de »gudomliga» sidorna av nazistledarnas karaktär, som behandlas i 33 nazistledare. Äro de inte bättre än förf. här gjort dem, kan man endast beklaga ett land, som regeras av sådana ledare. Förmodligen kallar en nazist framställningen för felaktig, men anförda citat gå knappast att komma bort från. Nåja en del äro ju redan avpolleterade och makten ligger numera förankrad på annat håll, vilket inte förtar så värst mycket av bokens bouquet.
Några förtydliganden:
- "30 juni" = de långa knivarnas natt, då stora delar av SA avpoletterades, inkl. ledaren Ernst Röhm, som blev skjuten.
- Kommentaren "mellan läran förr och läran nu" är ett fint exempel på hur en klarsynt samtid såg det orwellianska kappvändandet.
- Kommentaren om "Himmler eller Feder" är synnerligen talande - Himmler behöver ingen presentation, men jag var tvungen att slå upp Gottfried Feder. Hans viktigaste insats måtte ha varit när han höll det tal som fick Hitler att bli nyfiken på ett litet nybildat parti. Efter nämnda 30 juni drog han sig gradvis tillbaka från politiken, vilket förefaller att ha varit hälsosamt. Om man säger så.
- Den sista meningen förstår jag inte alls: "makten ligger numera förankrad på annat håll". Förslag?
4 kommentarer:
Makten ligger numera förankrad på annat håll. Jag tolkar det som att vissa av de personer som citeras var borta från maktens centra när boken skrevs. Därför var de citat som tagits ur deras sätt att tänka inaktuellt. Den makt de hade när de sagt det som citerades gällde inte längre då nya kvastar sopade nu. Men självklart var även de nya maktens män nazister. Men nazisternas grymheter var då inte så kända som de senare blev så nazismen var mer rumsren när boken trycktes och skrevs än vad ideologin sedan blev.
OK, jo, det låter rimligt. - Vad gäller synen på nazisterna så får de inte särskilt höga betyg även bortsett från förintelsen; jämför en klarsynt samtida kommentar: "Herr Hitler är en förolämpning" (Torgny Segerstedt, 1933).
Den boken har jag.. och den är intressant. Originaltiteln är "Naziführer sehen dich an!", vilket väl är en syftning till den ökända boken "Juden sehen dich an!" (1930) av Johan von Leers.
.. "makten förankrad på annat håll" är svårare att förstå. Men en hel del hände ju mellan att boken skrevs och att den gavs ut i Sverige.
Kan det kanske ha något med Hitlers maktövertagande att göra, eller vilket datum skrevs recensionen?
Hmm.. tja.. tilläggas kan kanske att detta är en uppgörelse med Nazisterna och måste betecknas som väldigt nazistfientlig.
Skicka en kommentar