2009-02-23

Lördagsfråga: Conrad x 4


Som ni snabbt räknade ut (Sape-Hans 3-1) så är det Joseph Conrad som är den minsta gemensamma nämnaren.

Lord Jim: han som överger sitt fartyg och alla ombord när han tror att det håller på att sjunka, och som sedan får dras med skammen resten av livet. Peter O'Toole gjorde rollen 1965.

Alien: Rymdskeppet heter Nostromo, som huvudpersonen i JC:s bok med samma namn. Jag vet inte varför man valde namnet. Men det är åtminstone ingen slump - det lilla rymdskeppet ("escape pod") som Ripley åker iväg med på slutet heter Narcissus, som Conrads Nigger of the 'Narcissus'.

Sabotage: Hitchcock-film (som jag inte sett) från 1936, löst baserad på JC:s The secret agent. Att namnet ändrades beror nog på att Hitchcock gjort en annan film, faktiskt samma år, som hette just så.

Apocalypse Now: Mörkrets hjärta. I krigets Vietnam istället för Kongo, med flera justerade detaljer. Men grundberättelsen är densamma. Om den surfande överstelöjtnanten Kilgore - "I love the smell of napalm in the morning" - har någon direkt motsvarighet i boken minns jag inte.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hette han inte Jósef Konrad Korzeniowski? Han var i alla fall döpt till det. Kanske något att ta upp under ”Namn som inte är det”? Om han inte bytte namn till Joseph Conrad, förstås.

Hexmaster sa...

Han bytte till engelskt namn och medborgarskap när han tog kaptensexamen. Skriva på allvar började han med sedan han gått iland.