Där jag, i vanlig ordning, hittat diverse detaljer att bli misstänksam emot. Som huruvida den överlägset mest citerade beskrivningen av dödsfallet verkligen kommer från ett ögonvittne? Eller om hetväggarna verkligen behövde vara kilformade en gång tiden? Eller vad ett "quadrille-bord" är? [Facit: quadrille är inte bara dansen kvadrilj utan även ett kortspel.] Eller denna överraskande och vanliga uppgift: att han dog efter att ha ätit fjorton (14!) semlor? Varifrån kommer den??
Men den detalj jag ska ta upp här är lika klassisk som semlan: han svarvade snusdosor.
Varifrån kommer detta påstående?
Det närmaste jag hittar är en anekdot om en greve Hamilton, närmare bestämt Gustaf David (1699–1788, och förresten far till den Adolf Ludvig som citeras i semmel-faktoiden). Vid ett tillfälle skall han ha fått en snusdosa av konungen; som denne tillverkat själv, påpekade drottningen. Varpå greven anmärkte, att han hellre sett att kungen vart guldsmed än svarvare. Är det denna replik som gjort Adolf Fredrik till snusdose-svarvare?
För svarfvaryrket hade han stor benägenhet och tog ofta sin tillflykt till sin kära svarfstol undan regeringsbekymren och hoflifvets ansträngningar.
- Nordisk Familjebok (1904)
Eller har ugglan hämtat sina uppgifter någon annanstans ifrån?
4 kommentarer:
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/485933/quadrille
Quadrille är tydligen ett på 1700-talet populärt kortspel för fyra spelare. Orkade inte riktigt sätta mig in i det, men någon form av budgivning, trumf och sticktagande är involverat, troligen rätt likt fyrmannawhist.
Så ett quadrillebord är nog bara ett litet (kanske fyrkantigt) bord lämpligt att spela kortspelet vid.
Whilst Ombre and Quadrille at court were used,
And Basset's power the city dames amused,
Imperial Whist was yet but light esteemed,
And pastime fit for none but rustics deemed.
How slow, at first, is still the growth of fame
And what obstructions wait each rising name!
Tackar! Har fått samma upplysning från flera håll. Fan vad nätet kan vara bra.
Om han nu svarvade snusdosor så borde väl någon dosa finnas bevarad??
De flesta dosor jag sett är från 1800-talet och 1900-tal (av naturliga skäl).
De dosor han gjorde borde vara avsedda för nässnus då vårt moderna snus kom väldigt sent på 1700-talet och slog i genom först i början på 1800-talet
Skicka en kommentar