2009-02-27
Kim Jong Fejk
Den käre ledaren med några av sina soldater. Fast vad har hänt med den där linjen i bakgrunden? Hm! Man kan tänka sig att någon photoshoppande nordkorean fått skit för det här. Om bilden var avsedd att visa att Kim Jong Il är i prima skick så fick den plötsligt helt motsatt effekt.
Att retuschera är en gammal tradition i socialistiska länder. Den mest kända bilden är väl den med Lenin i talarstolen - som förresten är ett riktigt bra porträtt på honom - med Trotskij intill. När den senare blev icke önskvärd, försvann han också ur bilden. På samma sätt gick det med Nikolaj Jezhov på bilden ovan, chef för NKVD (KGB:s föregångare) under Stalins stora utrensning. Så småningom blev han utrensad själv, bildligt som bokstavligt.
Denna obetalbara semesterbild är faktiskt betydligt bättre gjord än den ovan. Inte för att Pyongyang någonsin skulle släppa igenom något sådant. Tyvärr.
The Huffington Post: Kim Jong Il Photoshop Error Betrays Leader's Health Problems?
Mike Hick, University of Minnesota: Falsification of history
Wikipedia: Photo manipulation
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
13 kommentarer:
Nu är det ju ändå så att det är Lenin som står i talarstolen på den bilden som du menar.
http://www.art-bin.com/bilder/leninx2.gif
Nu hoppas jag att det var en korrekt anmärkning.
Man bör med andra ord vara lite misstänksam och titta noga när man ser på propagandabilder som förskönar.
Spännande.
Lenin, såklart. Sådana "lätta" fel skäms jag inte ens för. :-) Men det känns som alltid skönt att ha vakna läsare.
När det gäller den översta bilden, tycker jag att skuggorna är tydligare tecken på bluff. När det gäller den nedersta bilden, undrar jag vem som gjort den. Dessutom undrar jag på vems kropp, som diktatorns huvud klippts in.
Rolf: Det lurigaste är väl att veta vad som är propaganda. Bild #1 ovan t.ex. ser ju inte ut som någonting alls - tills man blir upplyst om sammanhanget, att Kims hälsa diskuterats m.m. Detsamma med bilderna på Lenin och Stalin, de är ingenting utan sitt samband.
Det är ju inte alla progagandabilder som ser ut så här, för att ta det extrema exempel jag kommer på just nu.
Lena: Skuggorna stämmer heller inte, nej, men linjen är väl det uppenbaraste. Bild 3 är hittad på nätet och kan ha gjorts av vilken jeppe med piratad Photoshop som helst. Vem som sitter i stolen? - Tja, det skulle kunna bli en bra lördagsfråga? :-)
Det äldsta belägget jag hittar är på sajten beconfused.com, vars URL tydligen klippts bort nere till höger; det är lätt hänt, att skämt uppfattas på allvar. Där hittar jag förresten även denna bild, som jag inte har några som helst kommentarer om.
Jag ser även propagandabilder som ett sätt att försköna, förenkla och påverka omgivningen i en viss riktning. Därför är även bilder där man lägger in en bild på en välmående diktator en propagandabild som har till syfte att visa att den sk landsfadern är still going strong fastän rykten kanske säger annat.
Självklart är det propaganda bilder även de som visar Hitler som håller tal och skriker. Men då i syftet att visa en stark hård och viljestark ledare som man inte ska ifrågasätta.
Lägg märke till att det vilar en urinkateter över låret på "semesterbilden".
Vet inte om upplysningen ovan förbättrade eller försämrade montaget. (Eller som jag tänkte först, "amenvaf...") Hade bilden tagits på allvar hade pyongyanglogin gått i flatspinn.
Sett det här aktuella fotot på Kim Jong Un med soldater, vid vad som ser ut att vara samma plats?
Om inte detta är ännu ett Photoshop-jobb, med avsikt att rädda trovärdigheten hos den föregående bilden, så antar jag att den försvunna linjen fått en naturlig förklaring.
Jag såg aldrig något fel med skuggorna från Kim Jong Ils byxor (släta, till skillnad från soldaternas som ser ut att bukta framåt upp mot knäna) men är desto mer förbryllad över att träden saknas i bakgrunden på det äldre fotot...
http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/picturesoftheday/8991882/Pictures-of-the-day-4-January-2012.html?image=39
Intressant! Spontant låter det inte omöjligt att det är ett räddningsförsök. Facit lär inte erhållas.
(Men det var också en propagandabild. Varför håller de honom som vore det ett gripande?)
Jag tror inte att det är samma plats, just på grund av träden. Sedan verkar den misstänkt (!) av andra skäl, men det är en annan fråga.
Ännu ett liknande foto med Jong Il:
http://www.time.com/time/photogallery/0,29307,1857430_1794847,00.html
Linjen "försvinner" även här, så om de nu inte gjort samma photoshopblunder i två olika foton bör den den detaljen vara äkta.
Annan bakgrund (stämmer dock med fotot på Jong Un) så jag antar att de har fler liknande läktare att posera på, eller en som de flyttar runt.
Heh, ja, greppet på Jong Un är lite märkligt. Ser ut som de håller händer dock, en gest som signalerar ömsesidigt förtroende?
Om bilden är äkta, tror jag det är samma läktare som dom flyttat till en ny plats. Hacket i linjen markerar då, vad Ledaren ska stå. "President" kallas han tydligen inte.
Skicka en kommentar