2009-02-12

Karl 12.

Vad är detta:

1863-1906 Christian 9.
1906-1912 Frederik 8.
1912-1947 Christian 10.
1947-1972 Frederik 9.
Siden 1972 Margrethe 2.

Inga poäng - det är givetvis de senaste danska regenterna, hämtade från deras Wikipedia. Men visst ser det lite egendomligt ut att se dem med arabiska siffror, istället för de romerska vi är vana vid? Tog en titt på en av våra egna; det känns som om Karl tolv är en helt ny person som jag aldrig läst om förut. Märkligt. (Eller är det bara jag?)



Även om danskarna ofta använder arabisk numrering så verkar de inte fullt lika konsekventa som vi är med romerska. Men det finns åtminstone en dansk arabisk regent-siffra på offentlig plats i Sverige, i den stad som grundades 1614 av kung Kristian IV, eller Christian 4. Men detta kände väl åtminstone alla skåningar redan till.


Wikipedia (da.): Kongerækken; Karl 12. af Sverige

5 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå IV och 4. Wikipedia påstår att det ursprungligen skrevs IIII, och det pågår en liten debatt om frågan i ett av inläggen på Tjuvtittat.se. Vad är egentligen sant om den romerska fyran?

Kurt sa...

De är i alla fall så konsekventa att även Carl 16. Gustav af Sverige benämns med arabiska siffror. Men det är nog bara tillfälligt, vi kan nog snart anta att ALL användning av arabiska siffror kommer att förbjudas i Danmark.

Hexmaster sa...

Andreas: Romarna själva skrev fyra som IIII. Martin Luthers bibel gavs ut 1534 och hade årtalet MDXXXIIII på försättsbladet. Att skriva 4 som IV eller 900 som CM började man inte med förrän framåt medeltiden, och dagens hårda regler är ett modernt påfund.

Kurt: :-) Fast de arabiska siffrorna är ju indiska. Vilket araberna som tog över dem visste, missuppfattningen verkar vara europeisk.

Kurt sa...

Om de är indiska eller arabiska har ju ingen betydelse, är de inte europeiska så kan de ju knappast användas.

Anonym sa...

Driver du med den danska xenofobin?