2022-03-03

Geolokalisering

Att ta en film och försöka ta reda på var den är tagen kallas geolokalisering. Det är intressantare än att lösa korsord, man kan lära sig en del på kuppen, och i förlängningen kan det finnas folk som har nytta av det man kommer fram till.

Om det finns användbara metadata i filmen (motsvarande stillbildernas EXIF) så är de självskrivna ledtrådar. Sådan "teknisk bevisning" ska jag inte ta upp här.

Här är ett typiskt exempel från den senaste veckan.

Den här bilden kommer från en kort filmsnutt tagen under en av krigets första dagar. Röken stiger upp från ett angrepp med bomber eller raketer. Den enda ledtråden var att den skulle komma från Charkiv, i nordöstra Ukraina.

Det första man tittar efter är direkt sökbara byggnader – sådana där ett namn framgår. I andra hand tittar man efter unika byggnader, monument och liknande, därefter särpräglade byggnader. Här har vi ett exempel på det förstnämnda: På flaggorna nederst i bild kan man utläsa ordet "EKVATOR".

Till maps.google.com och sök. Det fanns inte så få platser i Charkiv med Ekvator i namnet, men heller inte jättemånga. Eftersom ryssen förmodligen kom från nordost inleddes letandet där.

Snart dök köpcentret Екватор upp, det är klunsen i mitten av satellitbilden. På fotot till vänster ser man direkt att typsnitt och byggnadens orangea signaturfärg matchar flaggorna i filmen. Den beiga byggnaden mittemot skulle kunna vara parkeringshuset. Vi ser även höghus intill som filmen skulle kunna vara tagen ifrån.

Etiketterna angav en brandstation nedanför parkeringshuset, där den "kyrktornsaktiga" byggnaden finns på filmen. Utan etiketter blir det inte mycket tydligare, men lite. Höghuset bakom parkeringshuset matchar också filmen. Det här ser såpass intressant ut att vi tar den lilla Google maps-gubben och sätter ner honom på gatan …

Se där ja! Flaggorna, parkeringshuset, bakom det skymtar brandstationens kyrktornsaktiga torn. För ytterligare bekräftelser kan man köra fram en bit och konstatera att brandstationen verkligen matchar, liksom den höga masten intill. Geolokaliseringen har lyckats.

Den här bilden kommer från en annan film som ska vara tagen i Charkiv, samma dag som den första. Vad man ser är spridda explosioner som påminner om de på den första filmen. Kan det vara samma händelse?

Vi går tillbaka till Екватор och utvidgar bilden något. Området som angreps utgörs av långa, låga byggnader – etiketterna visar att det är ett typiskt industriområde, med verkstäder och grejer.

Vi sätter ner gubben på Buchmy-gatan intill …

… Och konstaterar att jomen, det här matchar filmen: byggnaderna, träden och allt. 

Nu vet vi att vi har två filmer på samma händelse tagna från olika vinklar. Det kan vara väldigt mycket bättre än en ensam film.

Det här var en mycket enkel introduktion till geolokaliserandets fascinerande konst. För mer info har CNN en bra artikel: How CNN geolocates and verifies social media footage from Ukraine. Där får man tips som att först bildgoogla för att se att det inte är någon gammal film (mycket vanligt), och att kolla vädret på den påstådda filmdagen (vilket inte behöver vara mer komplicerat än en snabb slagning på Wolfram Alpha; se Moskvas storm). För mycket mer, och väldigt mycket djupare, är den givna resursen Bellingcat: Geolocation; där studerar man vinklar på sol och skuggor, vad olika bildversioner från Google Earth kan avslöja, och så vidare.

Här är ett lite klurigare exempel, också från Charkiv. På filmen visas en rad träffar, eld och rök, på höghusen till höger.

TV-masten är lätt hittad. Genom att titta på de dess tre stag får man en indikation på vilka vinklar som kan komma ifråga. Höghusens placering är också en ledtråd, fast den visade sig vara besvärligare att tillämpa. Utgångspunkten var de två karakteristiska husen närmast i bild, framför allt det röda, som ligger intill en vägkorsning. Skulle det gå att hitta?

Sammanfattningsvis krävdes här mer gnet och let. Men till slut så … I mitten längst upp anas tv-tornet – det ser lite tetigt ut så här i platt återgivning – och nederst ligger Novhorods'ka-gatan. Nederst i mitten står det röda huset intill en vägkorsning, liksom dess granne, det gul-orangea huset.

Den här bilden är förresten från Google Earth. Ibland är det ena eller andra verktyget bäst, andra gånger kan det vara en smaksak vad man använder.

En snabb växling till gatuvy i Google Maps bekräftar att det röda huset är det rätta. Geolokaliseringen har lyckats.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant, tack.

Du har inte funderat på att karriärväxla till polis eller privatdetektiv?

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Ibland känns det som om det är det jag gjort. :-) Faktoidletande kräver ofta liknande färdigheter, och stimulerar samma hjärncentra.