2022-01-18

Yrkesfaktoider efterlyses

De flesta faktoider jag tagit itu med har varit allmängods. Sånt som alla, eller allra helst alla, känner till, vare sig de har rätt eller fel. Som att tjurar blir aggressiva av röd färg, att Cajsa Warg sade "man tager vad man haver", att folk "förr" trodde att jorden var platt. Sånt.

Men det finns ju oj så många fler faktoider som är specialiserade. Ibland till en viss generation; jag vet inte om det finns faktoider om Hyland, Fem myror eller Lunarstorm, men är helt övertygat om att de som, så att säga, tagit till sig respektive företeelse, bär på olika bagage från sin respektive uppväxt och levnad, och därmed även olika faktoider. Andra faktoider är geografiska; det som är sant i Örebro kan vara falskt i Jönköping. Eller oftare okänt; man behöver bara kasta en blick på Snopes otaliga USA-centrerade faktoider för att snabbt inse att man har med en annan kultur att göra. Som när komplett okända kändisar sägs ha gjort saker man aldrig hört talas om med andra man aldrig hört talas om.

Och så finns det en genre som jag blivit nyfiken på: Faktoider som är kopplade till folks yrken. Jag vet att elektriker, poliser och läkare kan berätta för lekmän om hur det egentligen ligger till med saker och ting inom respektive fack. Jag är också övertygad om att alla yrkesgrupper har sina egna faktoider, där de fått fel för sig om saker som utomstående kanske kan lite eller ingenting om. Att sätta sig in i sådant må vara en utmaning, men det vore intressant att försöka.

Så: Känner du till några faktoider i ditt jobb?


7 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket managementforskning är helt feltolkad, tex ”kroppsspråket är 95% av kommunikation” eller ”det krävs 10,000 timmar för att bli expert” mm mm

Anonym sa...

Det här kräver nog en veckas semester att svara på.

1. Officer i Armén
2. Tjänsteman på EU

Finns hur mycket som helst men för 2:an har jag en länk till: https://web.archive.org/web/20200131192225/https://blogs.ec.europa.eu/ECintheUK/euromyths-a-z-index/

MVH

Hans

Anonym sa...

Myten om det rinnande amorfiska fönsterglaset har jag hört flera gånger på byggplatser.

I Kerimäki i Finland finns kanske världens största träkyrka med plats för ca. 3000 personer. Faktoiden är att den blev så stor för att byggarna missförstådde skalan i ritningarna.

Järnvägen mellan St.Petersburg och Moskva går i en rak linje med en liten kurva någonstans i mitten. Den beror på att kejsarens penna gjode en liten misstag när han ritade med en linjal på kartan var han ville att järnvägen skulle gå.

-= Steamboat Willie =- sa...

Det finns en massa faktoider om väktare, skyddsvakter, ordningsvakter och vårt rättssystem i största allmänhet.

En jag råkat ut för nyligen är att alla väktare/ordningsvakter på något sätt är poliser som inte klarat utbildningen. Det började nog som en förolämpning, men jag har på sista tiden träffat på folk som verkligen tror på det.

En annan är ju att folk har svårt att skilja på ordningsvakter och väktare, även om det blivit enklare i och med att polisen ändrat ordningsvakternas uniformer.


Den jag fått mest mordhot över är att jag i en grupp på Facebook råkade kalla nämndemän för domare. Nu är det ju så att de som sitter i rätten och dömer samtliga är domare, men många tror så benhårt att det bara är juristen som sitter ordförande i rätten som är domare och att nämndemän är någon sorts mindre värda figurer. Jag fick motta mordhot och folk som minsann känner en jurist som vet bättre... men självklart har jag aldrig lyckats hitta den där mytiska juristen som vet bättre än våra lagstiftare, trots att jag alltid bad de som påstod sådant att få juristen att kontakta mig. Det var tydligen väldigt känsligt, och varför vet jag inte. Det kanske har att göra med den vanligaste missuppfattningen jag råkade ut för när jag satt i tings- och hovrätten, och det är att knappt någon Svensk har en aning om hur rättssystemet fungerar i Sverige och baserar sin uppfattning på amerikanska TV-serier, och det är inte ens samma sorts system.

Det är lite tråkigt, och jag tycker nästan att man borde lära ut lite grundläggande principer i skolan. Man ser nämligen lite då och då hur folk missar sina rättigheter i domstolen, både vad gäller ersättning och frågor om beslag och så.

Hexmaster sa...

Anonym: Kroppsspråkets 95 % och de 10 000 timmarna känns så vanliga att jag inte tänkt på varifrån de kommer. Men visst har du rätt.
Hans: Ha ha! Ja där har vi två källor som väl är outsinliga … EU-myter har jag aldrig begett mig in på (med undantag för bananens krökning). Militärmyter var väl ännu hetare när vi hade vpl värd namnet men förvisso finns det multum kvar.
Anonym: Rinnande fönsterglas är en klassiker. Kerimäki kyrka var jag tvärsäker på att jag tagit upp men det var tydligen osant :-x så det får fixas! Egendomligheter i byggnadsverk o dyl som tillskrivs "kejsarens penna" är en fin liten genre som jag känner till åtminstone två andra ryska exempel från.
S. W.: Nu blev det lite tyngre! Skillnaden på ordningsvakt och väktare måste jag erkänna att jag inte har koll på. Och jag tittar såpass lite på tv att jag inte ens kan rättssystemet i USA. Alla missuppfattningar som kan få faktiska konsekvenser är särskilt intressanta, och det här fältet tycker jag är lysande på flera sätt. Som att folk kan *tro* att de kan det svenska rättssystemet. Eller när rättigheter missas att tas vara på. Mycket bra! En lektion i sånt skulle jag vilja se som en heltimme på tv eller nåt.


Richard Dahl sa...

Utöver banankrökningar har jag med förtjusning också läst om "ankäggsdirektivet".

Elektriker-tema:
Har flera gånger hört att "om du skall in i samma rum igen inom 30 minuter är det ingen idé att släcka lampan för att spara energi, för den drar så mycket energi (läs ström) när den tänds", med variationer i tid så klart, ibland specifikt för lysrör. Vore det sant skulle säkringen normalt sett lösa ut. Visst finns det startströmmar att ta hänsyn till beroende av ljuskälla, men påverkan på energianvändningen är i sammanhanget försumbar.

HJ sa...

Det finns ett flertal faktoid-liknande missförstånd relaterade till fysik, där ett "vardagligt" fenomen ges en förklaring utifrån någon fysikalisk princip som vid närmare påseende visar sig vara antingen totalt felaktig som förklaring, eller åtminstone grovt överskattad.

Några exempel (skulle gissa att någon av dessa har avhandlats på blogg eller hemsida)

Varför kan man hålla balansen på en cykel i rörelse men inte stillastående? (Vanlig felaktig förklaring har med bevarande av rörelsemängdsmoment att göra)

Hur genererar en flygplansvinge lyftkraft? (En vanlig felaktig förklaring kopplad till Bernoullis princip är vanlig, men grundar sig i en premiss om att luftmolekyler som skiljs åt vill hitta tillbaka till varandra)

Hur fungerar en strömledare? Hur snabbt tar sig strömmen från kontakten till lampan? (elektronerna förflyttar sig inte nämnvärt)

/Håkan