Här ovan hade jag kunnat lägga in en bild på en prinesstårta. Men det behövs ju inte; alla vet precis hur en prinsesstårta ser ut. Inte sant?
prinsesstårta, marsipanöverdragen tårta med sockerkaksbottnar varvade med vaniljkräm och vispgrädde.
- NE: prinsesstårta
När jag prövar att bildgoogla får jag scrolla lite för att först hitta en vit prinsesstårta, därefter en rosa — hade nog tippat på det omvända. Men annars vet vi ju vilken färg som gäller. Trots att den inte nämns av NE.
När man gräver efter faktoider hittar man då och då faktoider som ingen tror på eller åtminstone berättar om idag, men som kan ha varit mer eller mindre spridda en gång i tiden. När jag letar efter prinsesstårtor hittar jag lite äldre uppgifter där folk associerat dem med den ena prinsessan efter den andra. Som att tårtan skulle ha komponerats när Gustaf (senare V) och Viktoria förlovade sig 1881, eller när Oscar (senare II) och Sofia förlovade sig 1856. Eller fanns det kanske rentav någon koppling ända tillbaka till Kristina..? Att sådana uppgifter inte längre cirkulerar skulle kunna bero på att bättre data cirkulerat såpass mycket att felaktigheterna skavts bort.
Åtminstone i insatta kretsar är det hyfsat känt att prinsesstårta ursprungligen kallades "grön tårta" (vilket på något sätt låter mindre aptitligt). Det stämmer. Man "vet" också att namnet kom från titeln på kokboken ifråga, Prinsessornas kokbok. Det stämmer bara delvis. För tårtan fanns inte i den kokboken.
Tårtan förknippas ofta med ”Prinsessornas kokbok” (1929) av Jenny Åkerström, men den återfinns inte i någon upplaga av denna bok; dock förekommer en version under namnet grön tårta i samma författares ”Mera god mat” (1939). Originalreceptet har inget hallonsyltlager i fyllningen, vilket i dag är vanligt.
- Ibid.
Denna bild, ej tagen av mig, ska alltså visa ett uppslag ur Mera god mat och ingenting annat.
För övrigt drev Jenny Åkerström-Söderström en känd och ansedd hushållsskola. Tre av eleverna hette Margaretha, Märtha och Astrid, och var döttrar till prins Carl och Ingeborg. Kokbokens säljande namn var alltså inte så gripet ur luften som man skulle kunna tro. Jag förutsätter att Jenny inhämtat nådigt tillstånd för att få använda det.
Ytterligare kuriosa: Det lär finnas prinsesstårtepuritaner som än idag följer originalreceptet utan hallonsylt, och som kräver att tårtor med bärderivat kallas operatårtor.
NE (som redan i denna enda artikel betalar sig; deras betaltjänst rekommenderas varmt) levererar dessutom ytterligare två intressanta uppgifter:
Namnet prinsesstårta förekom på ett flertal olika bakverk i början av 1900-talet. Varianten med marsipanöverdrag är känd sedan åtminstone 1930-talet.
Jomen: Även långt före såväl 1929 som 1939 vimlar det av prinsesstårtor. Här ett recept från 1924 (klicka fram för läslig version).
- SvD 5 april 1924
Varken smak eller utseende stämmer med våra prinsesstårtor: Garneringsbeskrivningen ger spritsad grädde med hackade söt- och pistaschmandlar.
I en föredömligt tydlig Konsum-annons från DN 24 januari 1936 framgår det att prinsesstårtan motsvarar vår — trots att den är flera år före Mera god mat. Går det ändå att få ihop på något sätt?*
Dagens prinsesstårta hette alltså ursprungligen "grön tårta". Samtidigt fanns det flera icke-gröna prinsesstårtor på marknaden. När inträffade det steg i tårtevolutionen då "grön tårta" blev ensam prinsesstårta? Det är en lurigare fråga som jag ännu inte hittat svaret på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar