I allt tågvirke, som tillhör engelska örlogsmarinen, är en röd tråd inspunnen för att förebygga dess bortstjälande. (I svenska flottans tågvirke är för samma ändamål en blå tråd intvinnad.) Uttrycket "röda tråden" har därför fått betydelsen enhetsdrag, det sammanbindande och förenande.- Nordisk familjebok (1916): Röda tråden
Den röda tråden, tyska der rote Faden, av Goethe, Wahlverwandtschaften 2,2 och 2,4 (1810), angivet såsom ett igenkänningstecken, som går igenom den engelska marinens tågvirke. Engelska marinen har använt (och använder) märkgarn av växlande färg, bl. a. rött.- Pelle Holm, Bevingade ord
Enligt uppgift jag inte kontrollerat beror färgen på tillverkningsorten. Poängen var hur som helst att tågvirket inte gick att stjäla eftersom det syntes att det var flottans.
Ett namn som inte nämns ovan är Ariadne. På andra ställen sägs det att det var hennes tråd, den som Theseus fick för att kunna hitta ut ur kung Minos labyrint, som gav upphov till uttrycket.
Även om uttryck kan ha mer än ett ursprung så verkar det osannolikt i det här fallet. Däremot är historien om Ariadne någorlunda allmänt känd, och passar dessutom mycket väl i sammanhanget. Det är alltså inte konstigt om den felaktiga förklaringen trängt undan den korrekta.
En detalj som talar emot Ariadne-förklaringen är att sagan, vad jag funnit, inte nämner att hennes tråd skulle haft någon särskild färg. Om det finns en version av berättelsen som är tidigare än 1800-talet och som har en röd tråd så hade det varit intressant.
1 kommentar:
Jag har klämt en hel del grekisk mytologi i mina dar -dock aldrig i originalspråk. Jag kan inte minnas att det någonstans sagts, implicerats eller avbildats att Ariadnes tråd var röd.
Sensemaker
Skicka en kommentar