2016-07-26

Olympiska spel 1850

De olympiska spelen 2012 i London försågs med de märkliga maskotarna Mandeville och Wenlock. Det senare namnet rymmer ett stort mått olympisk historia som nog gick de allra, allra flesta förbi.

De första olympiska spelen i modern tid var inte de i Aten 1896. De var inte ens de som hölls i Aten 1859, 1870 och 1875. Det hade långt tidigare hållits spel lite varstans som kallats olympiska. De första var Cotswold Olimpick Games, som arrangerades i det natursköna området i södra England i förra delen av 1600-talet. I revolutionens Frankrike hölls "republikens olympiad", L'Olympiade de la République åren 1796-98. Och 1850 hölls den första upplagan av de olympiska spelen i Much Wenlock, Shropshire.
Om de olympiska spel som dagens Grekland ännu inte lyckats återuppliva fortfarande lever idag, så beror det inte på en grek, utan på dr W. P. Brookes.
- Ur Pierre de Coubertins dödsruna för Brookes 1895

William Penny Brookes viktigaste insats var att han inte bara drog igång årliga tävlingar inom en rad olika grenar som samlade stor publik, utan även såg till att det hela inte blev en kul en- eller fågångsgrej utan en tradition som lever än idag. Det var därför de Coubertin kunde anlända 1890 och bli imponerad, och inspirerad till att dra igång en olympisk rörelse som lever än idag, den med.

De olympiska spelen i Wenlock 2016 avslutades nyligen. Man kämpade bland annat i friidrott, fäktning och triathlon, liksom i glidflygning och cricket. Genom åren har det tävlats i långt mer udda sporter i Wenlock, som säcklöpning, kasta ring, skottkärrerace, stickning och stavning, för att bara nämna några få.

Även om alla grenarna inte har samma olympiska klang så kan det mycket väl vara så, att de olympiska ideal som de Coubertin drömde fram har efterlevts betydligt bättre i Much Wenlock än på vissa andra ställen de senaste åren.

Källor & lästips:

1 kommentar:

pazuzu sa...

Och Stoke Mandeville Games är förebilden för Paralympics.