2016-02-28

Muralgranskar-granskning

Ett av de trevligaste och roligaste svenska kontona att följa på Twitter är @Muralgranskaren: Gamla bilder som fått nya texter.

Här är några exempel, försedda med korta beskrivningar av vad man ser och lite om varifrån bilderna kommer.

Evangelisten Lukas "SANCTVS LVCAS" förknippas på långsökt grund med en oxe eller tjur, som ofta är bevingad. Lukas tillskrivs för övrigt även Apostlagärningarna, en av bibelns mer läsliga böcker som härmed rekommenderas.

Bilden är från en evangeliebok, en sorts biblisk Det Bästa (om nu folk vet vad Det Bästa är nuförtiden?) med blandade bitar från nya testamentet. Just denna är från England, kanske Gloucester, omkring 1130.

Pierpont Morgan Library: MS M.777

Sankt Göran i hans berömda strid med draken. Varför den senare getts sin förmodligen mest beskedliga framställning någonsin framgår inte.

Källan är en tidebok, en bönebok med de böner som en del goda katoliker har för sig ska läsas på särskilda tidpunkter. De var för privat bruk, ofta rikt dekorerade och därmed dyrbara. Många av dem var bröllopsgåvor från förnäma herrar. Just detta exemplar kommer från Frankrike, kanske Paris, från början av 1400-talet.

Catalogue of Illuminated Manuscripts: Hayley 2952

När Petrus skulle korsfästas så insisterade han på att inte avrättas på samma sätt som hans herre och frälsare Jesus Kristus. Sagt och gjort: Man korsfäste honom upp och ner. Vi har fått episoden från Petrusakterna, en apokryf skrift från senare delen av 100-talet. Det är på grund av den som man hittar många upp och ner-vända kors i diverse nog så kristna sammanhang, inte minst påvliga, vilka fått en del betraktare att fundera (mer om detta på Faktoider.nu: Satanist-korset).

Tavlan målades av Caravaggio 1601.

Wikipedia: Crucifixion of St. Peter (Caravaggio)

En illustration ur Boncompagno da Signas Amicitia (1205), en bok om vänskap. Med skolastisk noggrannhet räknas hela 26 olika sorters "vänskap" upp. Eller vad man ska kalla dem; för det är bara tre av dem som är bra och värda att eftersträva. De övriga — den villkorade vännen, den värdelöse vännen, "solskens"-vännen och så vidare — ska man undvika. Jag vet inte vilken sort som illustreras ovan.

Boncompagno hade varit professor (på universitetet i Bologna) varför han torde ha stor erfarenhet på området.

Medievalists.net: A Medieval Guide to Friendship för en utförlig beskrivning (dock inte alla 26 sorterna)

Inga kommentarer: