2012-02-17

Inget vaccin: Järna epidemier

I Sverige har vi tack vare det allmänna vaccinationsprogrammet sedan länge varit i stort sett förskonade från flera vaccinerbara sjukdomar. Några undantag finns. Som den mässlingepidemi som 1994–96 drabbade flera hundra, eller den senaste epidemin av den ännu otäckare farsoten polio som bröt ut 1977. När man studerar fall som dessa hittar man mycket snabbt en gemensam faktor: De inträffade i samhället Järna utanför Södertälje. Det var ingen slump, utan precis vad man kunde vänta sig i antroposofernas hemort i Sverige.
- Ur en kommande bok

Sedan detta skrivits, men innan det tryckts, har vi fått ännu ett exempel. I veckan upptäcktes fall av mässling i Järna. Enligt den första uppgiften fyra fall, idag fredag är sju bekräftade och ett tjugotal obekräftade.

Nu är sådana epidemier precis vad som händer när man inte vaccinerar sig. Ironiskt nog bryter den ut samtidigt som Svenska Dagbladet rycker ut för vaccinmotståndet, och driver den hårdaste kampanjen i media på mycket länge mot vaccineringar. Ja, det man framhåller är oöverlagda massvaccineringar, men naturligtvis hakar det irrationella vaccinmotståndet på, de som är emot alla vaccin och vaccineringar.

Som antroposoferna. Här kan det vara på sin plats att påpeka att antroposoferna (de som är mest kända för biodynamisk odling) inte bygger sitt vaccinmotstånd på studier av något slag, av sannolikheten för att få narkolepsi eller något annat rationellt. Det är en del av deras religion. Barnsjukdomar är bra, nyttiga och nödvändiga. Jo, det är verkligen vad de påstår. De snälla, mysiga Waldorf-antroposoferna.
Barnsjukdomarna mässling, röda hund och påssjuka är naturliga kriser i barnets utveckling med möjlighet att påverka barnet positivt både på kort och lång sikt. Antroposofiska läkare har därför alltid ifrågasatt en generell vaccinering av alla barn, i synnerhet om den genomförs enligt gängse massvaccinationsprogram.
- Jackie Swartz, läkare och antroposof - otroligt nog

Man behöver inte vara lastgammal för att ha upplevt mässling, kanske rentav ha haft det själv. Hur kan något som varit så vardagligt vanligt vara farligt?
Dödligheten i sjukdomen är mycket växlande alltefter epidemiens art och de sjukes vård. I ena epidemien kan den uppgå till 2-3 proc., i den andra till 8-10 proc. Under samma epidemi kan den under goda ekonomiska förhållanden uppgå till 3 proc., under sämre förhållanden till 6-8 proc. och under usel vård ända till öfver 50 proc. Då få barn undgå sjukdomen, skördar den alltså ingalunda få offer.
- Nordisk Familjebok: Mässling (1913)

På 99 år går en ständigt närvarande digerdöd till harmlös nostalgi. Det är därför folk som Swartz, som alltså är legitimerad läkare, kan dilla om positiva kriser utan större risk.


Fler fall av mässling i Järna, DN 17 februari 2012
Jackie Swartz: Är massvaccination mot barnsjukdomar nödvändig? antroposofi.org
the ethereal kiosk: antroposofiska perspektiv på sjukdom - rejäl genomgång
Faktoider: Mässling, en farlig sjukdom - Roald Dahl skriver om sin dotter som dog 1962

24 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig då jag bor i Järna. Antisarna är riktigt otrevligt folk som gömmer sig bakom en mask av rättfärdighet.
I vissa länder är de visst sektklassade och visst är det så. Om du kikar på var det får sina pengar ifrån (hint: LSS), så ser man ett mönster och vinsten hamnar i skyddade stiftelser.

Å andra sidan var svenska staten för jävla dum som körde ett svindyrt oprövat vaccinationsprogram för något man visste hade en låg dödlighet. Själv med högre medicinsk utbildning vaccinerade jag inte familjen (med viss förföljelse på köpet) men har inget problem med beprövade vaccinatioer. Helvete, t.o.m ungar är ju vaccinerade mot t.o.m TBE...
Jag gissar att hysterin stammar i att det var valår och ingen på valbar plats ville se en tsunami igen!?

Lena Synnerholm sa...

Jag tror att dödligheten i mexikanen, överskattades av Smittskyddsinstitutet. Dessutom kan makthavarna ha fått en känsla, av att dom arbetade mot klockan. Peter Englund hävdar att det inte finns något annat, som försämrar makthavarnas omdömme, så mycket som det. Han kan mycket väl ha rätt.

Anonym sa...

Nu är det så att ingen av dom insjuknade i järna är antroposof. Vädra ditt antishat på nån annan sak.

Hexmaster sa...

1) Källa efterfrågas.
2) Eftersom flockimmuniteten bland antroposoferna är värdelös så är mässling ett hot mot dem.
3) "Antishat"? Vem var det som kväkte det? Det är folk som borde buras in för barnmisshandel.

stepphan sa...

Du vill ha källa på att de insjuknade i Järna inte är antroposofer, medan du, utan källa hävdar ATT de är det. Var är logiken?
Polioepidemin 1977 bestod av ett (1) fall.. Smittad på utlandsresa
Och att jämföra mässling med Digerdöden, herregud...
Jag har själv liksom alla över 40 år, haft mässling. Liksom alla mina barn.

stepphan sa...

Och överlevt, glömde jag påpeka!

stepphan sa...

2009 inträffade 3 fall av mässling i Sverige. Två av de smittade var vaccinerade...

Hexmaster sa...

Ah, du överlevde... Synd.

Om någon i Järna får en vaccinerbar sjukdom så kan man utgå ifrån att det är en antroposof.

Den som vaccinerar sig kan bli sjuk, och den som inte vaccinerar sig kan förbli frisk -- jamen det är väl jävligt självklart. Däremot är de som inte vaccinerar sig desto effektivare smitthärdar som folk som av någon anledning inte KAN vaccinera sig bör undvika.

Hexmaster sa...

Som alla bör undvika, glömde jag påpeka!

stepphan sa...

Varför önskar du att jag dog av mässlingen? Tycker du mina barn skulle dött oxå? Du är fan inte riktigt klok! När jag hade mässling fanns inget vaccin, inte när mina barn hade det heller. Nu råkar jag bo i Järna och VET, i motsats till dig, din fördömsfulle ignorant, att de som fått mässling, inte är antroposofer.

stepphan sa...

Djärvt grepp att använda en bok från 1913(!), då Sverige var ett u-land, som bevis på hur farlig mässling är.

Hexmaster sa...

Om du tycker att det är djärvt att använda en bok från 1913 vet du uppenbarligen inget om antroposofernas deliriske gud Rudolf. Den minskade flockimmuniteten i Järna innebär att alla löper större risk. Det är antrotomtarnas fel. Det är därför ni är livsfarliga att ha att göra med.

stepphan sa...

Men det var då ett jävla tjat om antropsofer! Du är snabb i dina slutledningar, må jag säga.
Mässling i Järna -Antropsofer!
Någon från Järna skriver i bloggen, din slutsats, Antropsof! Nå, större delen av Järnas befolkning är inte antropsofer. Jag kommenterar att du hänvisar till en 100 år gammal bok, och du börjar yra om Rudolf Steiner. Du verkar ju fullständigt besatt av antropsofi. Men du svarar inte på mina frågor, -Varför önskar du livet ur mig? -Varför kan du inte acceptera att de som, hittills, fått mässling i Järna inte är antropsofer?

Lena Synnerholm sa...

Jag tror du övertolkar författaren, till den här bloggen. Om någon i Järna får mässling, kan det mycket väl vara antroposofernas fel. Personen behöver inte vara antroposof själv, men dom kan påverka ändå. Dels genom att få folk att tro, att vacciner inte behövs. Dels genom brist på gruppimmunitet, genom att för få vaccinerats. Dessutom KAN mässling vara dödlig, även om ingen du känner dött av den.

stepphan sa...

FÖRSANTHÅLLNA OSANNINGAR, HALVSANNINGAR OCH MISSUPPFATTNINGAR
står det i ingressen... då bör man väl själv vara noggrann med sanningen och inte påstå att det ÄR antroposofer som fått/spridit mässlingen, om man inte vet det det till 100%. Bloggaren utgår från att det är så, eftersom det är i Järna.
" Om någon i Järna får en vaccinerbar sjukdom så kan man utgå ifrån att det är en antroposof."
Vidare utgår han ifrån att jag är antroposof, eftersom jag bor i Järna. De som nu har mässling, fick den inte i Järna, ursprungligen, och är inte antroposofer. Det är fakta. Vidare önskar han livet ur mig, av för mig okänd anledning. Kanske för att jag kritiserade honom för han drog förhastade och fördomsfulla slutsatser, vilket en så upplyst person, kanske inte klarar av.

Hexmaster sa...

Jag har redogjort för vad jag tror och tycker och anledningarna därtill. Klart slut.

Anonym sa...

stepphan

Om 95% av alla är vaccinerade och man antar att vaccinet inte skyddar så borde 95% av alla smittade vara vaccinerade. Dvs. 19 av 20 av de smittade borda vara vaccinerade om antagandet är rätt.

Idioterna i antivaccinrörelsen kan inte räkna och anser att om en av tre smittade är vaccinerade så bevisar det att vaccinerna inte funkar. Total missuppfattning.

Att bara kolla ett år är också ett sätt att försöka vilseleda.

stepphan sa...

Plötsligt är det jag som vilseleder. Jag har återgivit fakta.
Ingen av de som fått mässling i Järna är antroposofer- Fakta.
2 av 3 som smittades med mässling 2009 var vaccinerade. Fakta, från Smittskyddsinstitutet.
Det jag undrar är varför ngn som driver en blogg som heter "Faktoider", med devisen "FÖRSANTHÅLLNA OSANNINGAR, HALVSANNINGAR OCH MISSUPPFATTNINGAR" inte behöver vara så noga med sanningen?
Har jag för övrigt hävdat att jag är emot vaccinationer?

Anonym sa...

stepphan

Det var tre personer som fick mässlingen 2009. Det går inte att dra några slutsatser av detta. Man måste titta på hela statistiken.

Att bara välja ut ett enda år med endast tre fall uppfattar jag som ett försök att förvirra och det ger en helt missvisande bild.

Lena Synnerholm sa...

Jag vill tipsa om den här krönkikan, skriven av Karin Bojs:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/vaccin-handlar-om-medkansla

Anonym sa...

Hej!

Lite sent nu, men i alla fall. Jag tillhör en av de som fick mässling och även mina barn fick. Jag känner alla utom 3 som fick mässling. Alltså ca 16 stycken, även den som ursprungligen smittades vid utlandsbesök.

Ingen av oss är antroposof. Och inte heller ett dugg påverkade av antroposofismen. Jag visste inte ens att vi hade gemensamt med vissa antroposofer att vi inte vaccinerat mot barnsjukdomarna...

Utöver det, verkar det som det inte blev någon epedemi. Jag har inte hört att fler fått det. Halkade in här när jag sökte på nätet för att ta reda på om fler fått det.

2 som fick mässling som jag känner var vaccinerade.

Ingen fick någon följdsjukdom tack och lov. :-)

Anonym sa...

"Jag känner alla utom 3 som fick mässling. Alltså ca 16 stycken,..." Om vi bortser från de 3 som Anonym inte känner, så kan vi ju göra en lite beräkning på vaccinets effektivitet om vi bara får reda på hur stor procent av befolkningen i Järna som var vaccinerad. Eftersom 2 av 16 av de smittade var vaccinerade så finns det evidens för att vaccinet är effektivt om andelen vaccinerade är högre än 2 av 16, och det är det troligen, så troligtvis har vi lite pytteevidens från "Järna-epidemin" (host*) på att vaccinet är effektivt.

Lena Synnerholm sa...

Nu vill jag även tipsa om det här:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nar-tro-vager-tyngre-an-vetenskapen

Krönikan handlar delvis även, om den globala uppvärmingen. Tyvärr finns det gott om folk, som inte ens förstår begreppet. Dom tänker sej ett uppenbart, linjärt förlopp, när det är frågan om statistisk sannolikhet. Att förväxla klimat och väder, är också mycket vanligt. Som Steven Dutch uttryckte det: ”klimat är det man förväntar sej, väder är det man får”. Förutsatt att förväntningarna är rimliga, förstås.

Anonym sa...

Nytt utbrott av en sjukdomarna som allmänna vaccinationsprogrammet vaccinerar emot, röda hund. Över 30 drabbade i en ort detta år och bara en på annan plats, som däremot tros ha smittats där. Orten i fråga råkar av en slump vara Järna.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article15126733.ab