2012-02-10

Arbete ger frihet

Arbeit macht frei

Devisen är känd från ingången till Auschwitz I. Men fångar passerade under den även i Theresienstadt, Groß-Rosen och Sachsenhausen, på samma sätt som man gjort i ur-lägret Dachau. Den har uppfattats som en lögn, så cynisk att den närmar sig någon sorts nazistisk motsvarighet till galghumor, riktad mot såväl fångarna som aningslösa utomstående betraktare. Frasen myntades redan 1872 av författaren Lorenz Diefenbach som titel på en tidningsföljetong (utgiven som bok 1873) om en spelare och bedragare som medelst hederligt arbete återförs till den rätta vägen.

Enligt en spridd uppgift som jag inte lyckats få bekräftad skall den även ha använts inom Weimarrepubliken från 1928, som slogan om åtgärderna mot arbetslöshet. Om det är sant så kanske det inte var fullt så cyniskt menat som man tänker sig, när SS-Obergruppenführer Theodor Eicke, formgivare av Dachau och därmed indirekt övriga läger, lät sätta upp den. Jag lutar dock åt att det inte stämmer. Kanske det faktum, att det var ett inte helt okänt bevingat ord som användes då och då, lite i stil med ”arbetet adlar mannen”, fått någon att tro att det hade högre status än så, i vilket fall uppgiften skulle ha varit en missuppfattning snarare än en uppsåtlig lögn.
- Ur Tredje rikets myter (Forum 2011)

Frasen "Arbete ger frihet" är alltså inte myntad av nazisterna. Om inte Eicke låtit sätta upp den där skylten i Dachau så hade idag bara en handfull germanofiler känt till den. Så kan det gå.

För övrigt är den dekal med "Arbete ger frihet - Moderaterna" som cirkulerar inte äkta. Den kan ha inspirerats av en bloggpost från 2009 med mindre genomtänkt rubrik.

1 kommentar:

Anonym sa...

Svart propaganda i en svensk valrörelse. Där ser man.

Sensemaker