2009-07-10

Slaget vid Bunker Hill (nästan)

Slaget vid Bunker Hill i Boston var ett av de första i det amerikanska frihetskriget, mellan Storbritannien och de som då kallades bl.a. Förenta Kolonierna. Resultatet blev till slut en seger för de förra då de lyckades ta fortet på kullen, men i det långa loppet visade den sig ha kostat mer än den smakade.

Men var stod striden? Faktiskt inte på Bunker Hill i Charlestown (då ett samhälle norr om Boston, idag en stadsdel i densamma) utan på Breed's Hill.


12. Provincial Battery gained by the Kings Troops in the Battle 17 of June 1775
13. Bunkers Hill at Chas.T.

Det man slogs om var en befästning som skulle uppförts på Bunker Hill. Väl på plats bestämde sig utförarna snart för att placera den på Breed's Hill istället. Det planerade namnet har lyckats hänga med ända sedan dess, trots att man mycket tidigt bör ha insett att det var fel.

Dessutom: "Skjut inte förrän ni ser deras ögonvitor" skall ha yttrats för första gången vid detta slag, om traditionen är att lita på, vilket den inte är. Man vet sålunda att ordern getts vid flera tidigare tillfällen, men inte om den gavs just här.


Wikipedia: Battle of Bunker Hill

11 kommentarer:

medundersåte sa...

"The earliest similar quote came from the Battle of Dettingen on 27 June 1743"

Åtminstone i Sverige är detta med att inte skjuta förrän man ser det vita i fiendens ögon uttalat tidigare än så. Åtminstone från Karl XII:s tid, men jag har för mig att det förekommit tidigare än så. Kanske på engelska också då många skotska och engelska legosoldater slogs för Sverige under Trettioåriga kriget.

Hexmaster sa...

Jag har ett vagt minne av att ha sett det omnämt om trettioåriga - dock i andra hand - när du säger det. Hade du något karolinskt belägg?

Rekommendationen var bättre ju längre tillbaka man går. Gamla tiders bössor hade väldigt mycket sämre precision och räckvidd än dagens.

Andreas sa...

Är citatet besläktat med "se döden i vitögat"?

Anonym sa...

Bössor, vad är en bössa för något?

Musköter var mycket riktigt inget precisionsvapen
http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf?_r=1&res=9403E5DF143AE733A25756C0A9649C946497D6CF

MVH

Hans

medundersåte sa...

Rutger von Ascheberg (1621-1693) ska i sitt reglemente för infanteriet nämna detta med vitögat. Har tyvärr inte tillgång till detta, så jag vet inte exakt vad det står.

Tore Kullgren sa...

Citatet om ögonvitorna bör rimligen ha blivit daterat i och med att vapnens räckvidd ökat. Därför är det kanske mer intressant att ta reda på när det sades för sista gången.

Hexmaster sa...

Hm, hittar bra lite om "vitöga" ö.h.t. Det är ju ögonvitan (antar jag?) men hur det hamnat i uttryck med döden, sanningen etc. har inte ens Pelle Holm rett ut.

Mattias sa...

Du kan ju fråga "Ben" på Skalman. Han nämner något om det i samband med slaget vid Landskrona.
http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=45&t=28532&start=75

Anonym sa...

Har någon kollat på vilket avstånd man ser vitan i ögonen?
Torde vara ganska enkelt om man är två vuxna människor i dagsljus.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Den pålitlige Ben nämner ett uttalande från von Fersen (slaget vid Lund 1676, antar jag) och en dansk instruktion efter Landskrona 1677 - notera att sistnämnda gällde kavalleriet. Själv hittar jag det tillskrivet Tilly.

"Vitöga" är var för ett par generationer sedan en levande term för ögonvitan, idag endast återfunnen i konserverade uttryck. Hur det nu gick till.

Kopplingen till döden, sanningen m.m. tror jag inte har med skjutanvisningen att göra, mer än att man går nära inpå i båda fallen.

Lena Synnerholm sa...

Hans undrade vad en ”bössa” är. Det skulle kunna vara en ironisk fråga, alternativt retorisk. För mej är ”bössor” samlingsnamn för större handeldvapen. Vet man inte vad typen heter, kan man använda ordet ”bössa”.