2021-12-15

Bruna och vita höns och ägg

Bruna hönor värper för det mesta bruna ägg och vita värper vita.

- Stjärnägg: Äggskola

Obs: För det mesta. Det finns bruna hönor som lägger vita ägg, och vita som lägger bruna. Det tydligaste exemplet är de raser där färgerna kan variera kraftigt från höna till höna, men där de alla lägger ägg med samma färg.

Det förekommer även idéer om att vita ägg skulle läggas av moderna "industrihöns", medan bruna ägg skulle komma från lanthöns. Söker man på rätt ord kan man rentav få frågan ännu skarpare formulerad, serverad av Google: "Why are organic eggs brown and regular white?" Det är helfel.

Och så förekommer det idéer om att bruna och vita ägg skulle skilja sig i näringsvärde eller kvalitet i allmänhet; men:

Smak och näringsvärde påverkas inte av färgen på äggskalet.

- Svenska ägg: Vita och bruna ägg

Vilket inte hindrar att bruna ägg på åtminstone vissa marknader är dyrare än vita, eftersom kunderna tror att de är bättre. Mytens makt!

Ännu en detalj som nämns ibland är hönornas små örsnibbar. De skulle, likt fjäderdräkten, kunna indikera äggfärgen, men styr den inte:

Det finns en hel korg full med fördomar om varför hönsens ägg har den färg de har. Vissa säger att lanthöns får bruna ägg medan moderna värphöns får vita. Andra säger att hönsen får ägg i samma färg som de har på de små öronlapparna eller på fjädrarna. Inget av det är riktigt sant, en vit höna kan lägga ett brunt ägg och det finns lanthöns som värper vitt.

- Bruna, vita eller gröna ägg: Därför värper hönor så olika, tidningen Land 3 oktober 2017

Den sistnämnda källan nämner även att bruna respektive vita ägg favoriserats i två olika urvalsprocesser:

En studie utförd vid Universitetet i Novi Sad i Serbien visar att den bruna färgen har fler fördelar. När vita och bruna fasanägg jämfördes visade det sig att kycklingar i bruna ägg hade större chans att överleva. Orsaken tros vara att den mörka färgen tar åt sig och behåller värme bättre.

Man varför värper så många höns i storskalig äggproduktion vita ägg? Det beror på oss. Eftersom de vita äggen är lättare att genomlysa när man kontrollerar kvalitén har raser som värper vitt valts i första hand.

Vilket anknyter till uppfattningen om vita ägg från moderna raser, bruna ägg från äldre. Men även det är alltså en tendens, inte en regel.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag bedömer att 90% av äggen utrikes är bruna. Hur är det i Sverige?

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Nämns i en av länkarna: "Cirka 95 procent av alla svenska ägg du hittar på butikshyllorna är vita". Hur kan det vara så stor skillnad? Om svenska branschen föredrar vitt pga kvalitetskontrollen så borde väl samma resonemang gälla överallt – men det gör det alltså inte.

Ännu ett vardagsmysterium jag inte hade en aning om. Tack för den!

Hexmaster sa...

Hittade denna fina sida som översiktligt visar preferenserna i olika delar av världen:
https://lohmann-breeders.com/white-or-brown-that-is-the-question/

Björn Nilsson sa...

Knepigt med färger. Jag såg en gång här i stan (Stockholm alltså) en råtta som verkade helt svart. Konsulterade Bjärvall-Ullströms 'Däggdjur' för att eventuellt bekräfta skådningen av min första svartråtta. Men enligt boken ... det finns brunråtta och svartråtta - och båda arterna kan ha bruna eller svarta former! Så frågan blev olöst. Det kan ha varit en svart brun eller en svart svart. Bara brun brun kan säkert uteslutas.

Hexmaster sa...

Färger i djur- och växtnamn är inte att lita på. Brunbjörnar kan vara vad som helst från nästan svart till nästan vitt, och svartbjörnar kan vara bruna eller vita. Kommer just nu inte på något lika tydligt exempel i växtvärlden, men de finns. (Bortsett från albinism såklart.)

Björn Nilsson sa...

Växter? - Det finns ett ställe på Djurgården dit jag går varje vår för att spana in årets blåsippor som kan vara röda, rosa eller lila.