2020-11-17

Gils "exceptioneller"


En skärva med Jesu korsfästelse, komplett med rövarnas lite mindre kors och två sörjande – kan det vara Mariorna? Notera överskriften, där det brukar – ska – stå INRI, om något alls. Vad är det för hedning som skrivit RIP över frälsaren? (Bild: Diputación Foral de Álava)

I said that I had seen only a handful of pieces, so she showed me others and I saw ENIIAS, ANQVISIIS ET VENVS FILI. This can't be. For one thing, there's a comma, which is modern. And 'Eneas' should be written 'Aenae' and 'Venus' should be 'Veneris.' I had doubts about the Basque inscriptions, but it was harder to confirm because of the scant information we have of ancient Basque. But Latin is a different story. I decided that the Latin texts were better explained in Spanish, and the Basque inscriptions better explained in modern Basque. In the end, what explained everything was that they were fakes.

- Joaquín Gorrochategui, professor i indoeuropeisk lingvistik, förevisas några "exceptionella" skärvor av en chockad museichef

Under 2005 och 2006 genomförde den spanske arkeologen Eliseo Gil en utgrävning av två romerska villor från 300-talet e.Kr. i Iruña-Veleia, i baskiska Spanien. Man hittade framför allt lerskärvor, tusentals skärvor. Vilket inte är det minsta ovanligt. Desto mer ovanliga var de inskriptioner man hittade på dem.

Där fanns latin, baskiska och egyptiska hieroglyfer. Det baskiska klottret var särskilt intressant eftersom det skulle ha varit ca 600 år äldre än de näst äldsta belägg som hittats för detta svårutforskade språk – ur vetenskaplig synpunkt kan de fynden ha varit de allra värdefullaste. Och där fanns en bild på korsfästelsen, vilket skulle ha utgjort en av de äldsta framställningarna av den scenen man hittat. Och så fanns det skärvor med namnet "Deidre" tydligt angivet, vilket är särskilt intressant eftersom kvinnonamnet är av irländskt ursprung.

Skulle ha ... För fynden var inte bara exceptionella – de kallades excepcionales – utan förfalskade.

Det tog ett tag för experterna att komma fram till den slutsatsen. Fynden hade hittats på rätt ställe, såväl geografiskt som lagermässigt, koldateringar av ben i lagren bekräftade dess ålder, och ritsningarna hade gjorts innan skärvorna begravts i jorden.

Att det tog tid att bestämma sig för att det var fejk känns ändå märkligt när man tar del av problemen. Utöver de Gorrochategui nämner ovan så skrevs "Deidre" med versal och gemener precis som jag just gjorde, men så skrev man helt enkelt inte på 300-talet. Den grekiske läkarguden Asklepios stavades "Esculapio", med en kraftig spansk brytning. En OCTAVIO AVGVSTO nämns – det måtte vara den förste kejsaren – men när Gajus Octavius Thurinus adopterades av Julius ersattes Octavius i hans dopnamn med Julius (som ju var ett släktnamn), vilket var långt innan han blev kejsare och Augustus. Hieroglyfer av den gamla sorten användes på den tiden inte ens i Egypten, det var demotiska och grekiska som gällde såväl där som i resten av riket. Nefertiti är välkänd idag men var det inte på 300-talet. Och så var det korsfästelsen med RIP istället för INRI. Att namnet IISCAR, som nämns bland en rad kända tänkare, skulle ha varit Descartes vet jag inte hur man kommit fram till. Med mera. En arkeologisk underlighet var att skärvor, även sådana med inskrifter, som kunde pusslas ihop låg intill varandra. Om en kruka går sönder, och man tar en bit för att rista in något, så låter man den väl inte ligga kvar med de andra bitarna?

En intressant detalj rör en expert som Gil letat fram. En egyptolog från universiteten i Barcelona och Tübingen bekräftade att fynden var äkta. Kort därpå konstaterade en gnetig faktakollare att namnet inte återfanns hos något av universiteten. "Experten" hade gått en enda kurs, det var allt.

Som så ofta nu för tiden bedrevs en stor del av detta gräv-gräv av blandade engagerade på nätet. Vilket inte innebär att det var sämre vara – tvärtom.

From the beginning, online historical communities such as Celtiberia and Terrae Antiqvae have hounded the Veleia case, exchanging ideas, information, and insults in tens of thousands of message board posts. A forum fixture is Alicia Canto, professor of classical archaeology and epigraphy at the Universidad Autónoma de Madrid.

"It was the Internet that began to disseminate voices of skepticism, and we had only around five photographs to look at," she says. "From day one we issued caution."

- Mike Elkin: The Veleia Affair, Archaeology september/oktober 2009

Samma nätforum gjorde ett fynd som demonstrerade hur parodiska Gils fabrikationer kunde vara. I en rapport om skärvornas patina, som skulle bevisa att inskrifterna var gamla, fanns ett diagram som såg märkvärdigt och labb-mässig ut. Det visade sig att det kom från en manual för ett dataprogram och inte hade ett skvatt med Veleia att göra. Sedan detta påpekats försvann den snabbt från rapporterna på nätet. Som visserligen var fejk även i övrigt.

- Ur manualen för analysprogrammet GANAAS. Exemplets filnamn "EXAMPLE" var i Gils rapport utbytt mot "VELEIA2".

Eliseo Gil åtalades. Sedan malde rättvisans kvarnar på ... I juni 2020 fälldes Gil för förfalskande och för att ha förstört faktiska romerska artefakter. Han fick drygt två år i fängelse och böter på drygt 120 000 kr. Han har hela tiden förklarat sig oskyldig. En geolog som också fälldes erkände sig skyldig, men menade att det hela skulle ha varit ett skämt.

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

Alla (?) förstår väl att IISCAR måste vara Iskariot!? - Hurra, Judas Iskariot nu arkeologiskt bevisad!