2020-11-26

Thanksgivings

"Hej, vi har slut på allt. Kan vi låna lite mat?"

- Pilgrimen Edward Winslow hos wampanoag-federationens ledare Massasoit

Thanksgiving och 4:e juli är väl de enda storhelgerna i USA som ännu inte marknadsförts här – om man inte räknar köpfesten Black Friday som en del av den förra. Skördefesten firas till minne av en festmåltid 1621 som lokalbefolkningen bjöd de nya grannarna på efter ett fredsfördrag. Sådant var pilgrimerna inte vana vid eftersom de förberett sig minimalt för livet i det nya landet. Vad som nu berodde på okunskap om klimatet (Cape Cod ligger på samma breddgrad som Rom varför man kan förvänta sig ett betydligt varmare klimat än vad som är fallet), tilltro till försynen eller allmän bortkommenhet, så hade man varken tillräckligt med bostäder eller mat. Första vintern dog halva kolonin.

Thanksgivings: Unionens och konfederationens

Det finns en mängd påståenden och uppfattningar av Mayflower pilgrims och Thanksgiving. Många av dem är oriktiga, mytomspunna i ordets rätta bemärkelse, men okända här och därmed inte så mycket att ta upp (som den detalj jag tar upp i bloggposten Plymouth rock). Men en intressant "detalj" är tämligen okänd även i USA, trots att den var ett verkligt problem fram tills tämligen nyligen. I sydstaterna sågs Thanksgiving som ett nordstatligt påhitt, eller åtminstone att den hade en nordstatlig touch. Visserligen hade man haft Thanksgiving lite varstans innan dess, men olika delstater hade haft olika datum. Det var först 1863, mitt under brinnande krig, som Lincoln (efter decenniers lobbande av en viss Sarah Josepha Hale) förkunnade att sista torsdagen i november var vad som gällde. Och detta pådyvlades naturligtvis Dixie efter kriget – inte den mest kännbara eftergiften såklart, men med avsevärt symbolvärde, beroende på hur känslig man var för symboler. (Man kan osökt erinra sig kristenhetens stridigheter beträffande påskens datum, där avvikande åsikter tidvis verkar ha bedömts som det grövsta brott en vanlig dödlig över huvud taget kunnat begå.)

Thanksgivings: Demokraternas och republikanernas

Franklin D. Roosevelt förkunnade 1939 att Thanksgiving hädanefter skulle äga rum näst sista torsdagen i november. Det vore bättre för den allmänna köpkraften, mellan depression och världskrig och allt, om storhelgerna Thanksgiving och jul särades en smula. Det gällde särskilt ett år då novembers sista torsdag inföll novembers sista dag.

Men om köpmännen gillade flytten så ogillades den av desto fler. Många ignorerade den helt, särskilt republikaner – FDR var händelsevis demokrat. Så kom det sig att man kunde se vad folk röstade beroende på vad de åt.

In 1939, 22 states celebrated Thanksgiving on the new date, and 23 on the old. But Texas, Colorado, and Mississippi took the best approach: They celebrated Thanksgiving on both dates. Many Americans did the same. In New York City, which celebrated the earlier date, restaurants offered turkey dinners on the “old” Thanksgiving date, too.

- Atlas Obscura: For Years, Republican and Democratic States Held Separate Thanksgivings, 22 november 2017

- Ring billigare på Thanksgiving! Och 30 november, i förekommande fall – litet exempel på 1939 års dubbla storhelg

Splittring – nationell, politisk och dessutom med bäring på det förödande, uppslitande inbördeskrig som inte låg längre tillbaka än vad andra världskriget gör för oss – är det sista man vill ha under en global kris (givet att man inte är totalt pantad). Två år senare förkunnade kongressen att Thanksgiving från och med 1942 skulle firas den sista torsdagen i november, punkt. Och så har det förblivit.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Från vilken skildring kommer citatet? Eller har du hittat på formuleringen själv?

Hexmaster sa...

Den citerade texten kommer, som tydligt anges, från länkade sidan Atlas Obscura.