2020-11-20

Varning för kelater

Den svenska lagstiftningen förhindrar oss att säga något annat än att [...] är ett kosttillskott. Nedan presenteras generell information, studier och erfarenheter om [...].

- Kvackarsajt som får vara anonym

Jag har tidigare tagit upp detox, de "avgiftningar" som är onödiga, värdelösa och hur etablerade som helst (kroppen har ett väl fungerande system för att ta hand om s.k. slaggprodukter). En behandling utmärker sig i sammanhanget. Kelatterapi är avgiftning på allvar. Om någon blivit förgiftad av metaller, som kvicksilver eller bly, kan man ge denne så kallade kelatorer. Det är ämnen vars molekyler binder metallatomerna till sig, för att sedan kissas ut. Det må låta odramatiskt men är det inte. Även under bästa möjliga förhållanden är biverkningarna och riskerna avsevärda. När det ges av kvacksalvare kan det vara direkt livsfarligt – och det helt i onödan, när det man är ute efter är luddiga "slaggprodukter". Denna behandling ska absolut inte ges utanför den riktiga vården.

På nätet säljs diverse burkar som "kelering". Vilken koppling de har till den riktiga behandlingen vet jag inte. Likt radioaktiva medel hör kelering till den sortens kvack där sockerpiller avgjort är att föredra framför verksamma substanser.


Inga kommentarer: