2020-11-11

Erlander är rolig i tv

I en av värmlandssocknarna hade de en prost som var väldigt intresserad av pistolskjutning. I Värmland förekommer alla tänkbara kombinationer av präster och statsministrar och allting ...  Och prosten var intresserad av pistolskjutning. Och han hade tagit flera mästerskap i Fryksdalen med omnejd. Och så en söndag eftermiddag så skulle de ha en sån här pistolskjutningstävling. Och då gick han upp tidigt på môran, heter det hemma. Tidigt på morgonen, söndag morgonen, och tränade och tränade för han skulle öva sig då så han verkligen skulle kunna vinna mästerskapet igen. Och hur han sysslade med den där pistolskjutningsträningen i sin trädgård så glömde han bort att han skulle till högmässan. Och klockan blev elva och i högmässan där väntade de honom. Men de hade en väldigt klok komminister i socknen så han startade högmässan. Och så till slut så fick prästen se att klockan var så mycket, han satte sig i bilen och körde allt vad han kunde till kyrkan och kom precis när han skulle börja att predika. Och han tog på sig prästkappan, störtade upp i predikstolen och predikade. Altartjänsten hade gått. Och så när han stod där, så upptäckte han plötsligt att han hade pistolhölstret omkring sig. Han tänkte, detta går aldrig vägen, inte ens i Värmland. Han tänkte, jag får väl ta av mig det där. Började han på att knäppa upp och knäppa upp. Och hur han stod där och krånglade så gick det ett skott av! Och det var ju rätt pinsamt. Så tänkte han, nu måste han få av pistolhölstret, för han kan ju inte visa sig efter den här skottlossningen. Så han hukade sig ner i predikstolen och skulle knäppa upp ordentligt. Och då steg det upp en soldat, utbildad i fältmässig krigföring vid Trossnäs [övningsfält utanför Karlstad]. Och då skrek han, över hela kyrkan: "Gôbber och käringer, huk er i bänkera, för nu laddar han om!"

[skratt och applåder]

- Tage Erlander i Hylands hörna 19 december 1962

Statsminister Erlanders framträdande i Hylands hörna som "Kometen från Ransäter" uppmärksammas livligt i USA-pressen och på annandagen har New York Times Stockholmskorrespondent Werner Wiskari i en lång historia som publiceras i en rad tidningar utanför tidningsstrejkande New York under rubriken "Swedish Big Boss a Big Smash on Television".

- SvD 27 december 1962

Det är svårt att överdriva hur djupa spår den där historien satte i det allmänna medvetandet. Den som var med under Erlanders hela långa tid och glömt bort precis allt annat om Erlander minns ändå den. Det berodde nog – förhoppningsvis? – mindre på historiens egna ev kvalitéer än på att en vördad statsminister satt i tv – den enda kanalen, hemma i knät hos folk! – och pratade som en vanlig människa, utan att ens tituleras. Det stilbrottet kan vara det svåraste att beskriva i sammanhanget, trots att det var det viktigaste.

"Everyone on the floor! He's reloading."

- Werner Wiskari, "Swedish Premier a surprise TV hit", New York Times 26 december 1962

Inga kommentarer: