2020-11-27

Michael Jacksons syrgaskammare

1984 fattade Michael Jackson eld. Det var när han spelade in en reklamfilm för Pepsi som gnistor från pyrotekniken hamnade i håret som tog fyr, och gav honom andra gradens brännskador. Efteråt fick han ett skadestånd på 1,5 miljoner dollar från Pepsi. Jackson donerade hela summan till sjukhuset där han vårdats. De blev naturligtvis glada, döpte brännskadeavdelningen till Michael Jackson Burn Center, och lade pengarna på diverse användbara saker. Bland annat köpte de in en tryckkammare för behandling av syre under övertryck (HBOT, hyberbaric oxygen treatment). Donatorn provlåg den – kanske hade han legat i en sådan under sin behandling? – och blev fotograferad. Bilderna kom ut i pressen i september 1986. Där cirkulerade de länge, länge.

Pressen fick lite copy också. När bilderna publicerades visste man att berätta att Michael Jackson alltid sov i sin syrgaskammare, att syftet var att sakta ner åldrandet, och att planen var att bli 150 år. Dessutom fick han elchocksbehandlingar varje dag och tog uppemot 50 vitamintabletter. Det kan påpekas att sådana uppgifter gick helt i stil med bilden av den excentriske eller halvtokige "Wacko Jacko".

Senare förnekade Jackson alla uppgifterna. Det har sagts att den sf-aktiga bilden var medveten, om än indirekt, marknadsföring inför den påkostade kortfilmen Captain EO, som gick i specialbiografer på Disney-parkerna och hade premiär bara någon vecka efter de första publiceringarna av bilderna. Icke desto mindre köpte han 1994 loss samma kammare från sjukhuset (där MJBC lagts ner redan 1987). Oavsett vilka behandlingar han därefter inlät sig på tillbringade han knappast hela nätter i den – det är livsfarligt. Över huvud taget är HBOT inte att leka med. Det är inget man ska ägna sig åt om man inte har ett kompetent vårdteam på plats (vilken Jackson naturligtvis kan ha haft).

HBOT är som sagt en riktig behandling, där patienten andas vanlig luft, syreberikad luft eller rent syre under tryck. Vid svåra brännskador ger det ordentlig syresättning av kroppen så läkningen av omfattande sår underlättas. Man kan även använda kamrarna för att behandla dykarsjuka, vissa infektioner, gasförgiftningar med mera.

Syrgaskamrarna har även tagits med i den "alternativa" vården. I vanlig stil används metoden för att behandla allt möjligt: autism, cerebral pares, MS, cancer, Alzheimers ... Om det fungerar? HBOT är ett spännande forskningsfält där det verkar finnas mycket att upptäcka. Men den riktiga forskningen underlättas inte av kvackarna.

Jag vet inte varifrån idén till Michael Jacksons livsförlängande kur kom. Det verkar åtminstone inte ha blivit någon trend med syrgaskamrar i hemmen, vare sig bland de som har råd att bedriva den under säkra former eller oss andra. Det finns uppgifter om enstaka kändisar som skaffat en, även om man kan tänka sig att en eventuell trend dämpats av bilden från 1986: Att skaffa syrgaskammare har snarare blivit ett tecken på galenskap.

I rapporteringen blev ibland Jacksons syrgaskammare ett syretält. Sådana är betydligt enklare och används när patienter behöver luft med högre syrehalt. De kan uppenbarligen inte användas för ordentligt över- eller undertryck. Men ett lätt övertryck går an, så kallad mild HBOT. Jag vet inte om den metoden har några medicinska tillämpningar men den används definitivt inom kvacksalveriet.


2 kommentarer:

Anonym sa...

"När bilderna publicerades visste man att berätta att Michael Jackson alltid sov i sin syrgaskammare, att syftet var att sakta ner åldrandet, och att planen var att bli 150 år."

Facit är att han bara blev 50. Han dog 2009 av medicinsk felbehandling.

Brid sa...

Vistande i ren syrgas torde snarare påskynda åldrandet.