2020-05-26

Naturskyddsföreningen prisar allmänfarlig pseudovetenskap


Det svenska innovationsbolaget SWATAB har ett patenterat filtersystem som omvandlar vanligt kranvatten till DIRO vatten. DIRO vatten i det här fallet ersätter kemikalier för allrengöring i den dagliga städningen.
- Ur SWATABs pressmeddelande den 19 maj 2020, publicerat på branschsajten cleannet.se

SWATABs geschäft har tagits upp tidigare här, i bloggposten Tvätta utan tvättmedel. Dess rubrik återger idén: Vatten som är så oerhört rent att det tvättar rent utan tvättmedel/tvål, och det rumstempererat.

Det är ju fantastiskt! Eller vore, om det fungerade. Fungerar det? Naturligtvis inte.
DIRO kopplar du in och placerar mellan ditt inkommande vatten och din tvättmaskin, vattnet omvandlas till ett unikt ultrarent vatten, som gör tvätten ren helt utan tvättmedel och andra tillsatser. Dina textilier blir mjuka och sköna med en fräsch neutral doft utan sköljmedel.
- SWATAB: DIRO

I förra bloggposten citerade jag en kemists sågning av SWATAB och deras påståenden. Det finns mycket att hämta ur den artikeln. Här är ett till smakprov:
Som kemist använder jag ofta ultrarent vatten och jag har aldrig uppmärksammat några fettlösande egenskaper. Det går heller inte att hitta något belägg i den vetenskapliga litteraturen för att ultrarent vatten skulle kunna lösa opolära föreningar, såsom fet smuts.
- Ulf Ellervik: Kejsarens smutsiga byk, Sans 3/2019

De påstådda miljövinsterna är tydligen så lockande att Naturskyddsföreningen hoppar över krav på belägg och annat tråkigt, och köper företagets påståenden om deras produkt.
Vi är mycket stolta över att vi nu fått vår produkt DIRO, miljömärkt med Naturskyddsföreningens ”Bra Miljöval”. Detta är ett bevis på att vi jobbar med en produkt som främjar miljö och hälsa, säger Mats Marklund, VD.
- Ur SWATABs pressmeddelande

Nej, Naturskyddsföreningens utmärkelse är inget bevis på att produkten gör vad den utlovar. Påståenden om att medel som inte fungerar fungerar är särskilt allvarliga när det gäller "förskolor, hotell, vårdhem" (för att citera pressmeddelandet), än mer så i en tid då det är viktigare än någonsin att iaktta god hygien och ha fungerande rengöring. Vad SWATAB sysslar med är farligt för allmänheten. De ska inte ha någon hjälp, de ska polisanmälas (eller om det är hyresvärdarna som man ska rikta sig mot).

2 kommentarer:

HJ sa...

Är det en "utmärkelse" eller "märkning" det handlar om? Att varor klassas som "Bra miljöval" brukar handla om att de är skonsamma mot diverse utsläpp, inte att de skulle vara effektiva.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bra_Milj%C3%B6val
Vad som är ett bra miljöval är ju ibland lurigt att definera, särkskilt då olika miljömål stor i konflikt (t.ex. konventionell odling jämfört med ekologisk, eller genmodifierat eller inte).

När jag läste inlägget tänkte jag direkt på detta med homeopatika hos läkemedelsverket. Alltså, märkningen/kontrollen går ut på att säkerställa att det inte innehåller något okänt farligt, inte på att det är verksamt.
https://faktoider.blogspot.com/2011/12/lakemedelsverket-kvackar-pa-kinesiska.html

Sen skulle det ju såklart bli en mardröm för både Bra miljöval och läkemedelsverket att börja värdera den påvisade nyttan, så man nöjer sig med enkla regelverk. Men då dyker dessa typer av bedragare upp....

/Håkan


Hexmaster sa...

Bra poäng! Det är definitivt en märkning, inte utmärkelse eller pris. Jag köper att SWATABs vatten har minimal påverkan på miljö, inklusive bakterier och virus.

Förvisso finns det luriga frågor i ämnet. Att inte uppmärksamma rena (hö hö) bedragare borde vara en självklarhet. Även om de ansvariga på SNF inte har full koll på allt så borde de åtminstone smågoogla grejor de är i färd med att miljömärka. Kan man tycka.