2020-02-09

En sorts favorit: Blindspår


Nog kan det vara hopplöst att välja en favorit bland sina böcker. Men av alla mina alster är Blindspår (Leopard 2012) den som känns mest personlig. Fokus ligger inte så mycket på pseudovetenskap och förvillelser som misslyckanden, hela eller delvis. Framför allt sådana som är mindre kända, eller som är välkända men som har någon okänd skruv.

Columbus hade fel är en gammal nyhet. Eller borde vara det. Det har heller inte ett skvatt med jordens form att göra. Alla visste att jorden var rund, och att den som seglade västerut så småningom skulle komma fram till Asien (eftersom man inte kände till Amerika). Problemet var att jorden var så stor – och folk vid den här tiden hade en mycket god uppfattning om jordens storlek – att man skulle ha törstat och svultit ihjäl långt innan man kom fram. Eftersom Columbus trodde att jorden var mycket mindre än den är så såg han en möjlighet. Han var en duktig navigatör men värdelös geograf, och hade tur som en tokig.

Polynia var det isfria arktiska hav som många länge tänkte sig. Jomen – isen var bara en kant. Väl förbi den skulle det vara öppet hav förbi nordpolen. Denna idé är inte i närheten lika anmärkningsvärd som fantasier om Atlantis, en ihålig eller platt jord etc, men just därför har den hamnat under radarn på något sätt. När jag först hittade den blev jag högst osäker på om det var ett skämt.

Mumie på apotek handlar om det länge spridda bruket att använda mumier som medicin. Invärtes. Precis: Man åt mumie. Under flera hundra år. Låter inte det som en grotesk saga?

Bröderna Wrights konkurrenter är en kartläggning av folk som påstås ha flugit innan bröderna Wright 1903, och som därför borde ha äran. Några är uppenbara bluffar men har en sorts värde som kuriositeter. Andra är betydligt intressantare, och tvingar en att fundera över vad "den första flygningen" egentligen innebär.


... Ja, det var några smakprov. Ifall det låter intressant finns den naturligtvis på Adlibris och andra ställen där böcker finns.

Inga kommentarer: