2019-06-25

Magsjuk i Majorna

Att GP illustrerade med områdets stora plaskdamm kan ha berott på att den också förekom i diskussionerna, på sätt och vis.

Att folk hetsar upp varandra till att se spöken mitt på ljusa dagen (bildligt eller för den delen bokstavligt) är naturligtvis ingenting nytt. Internet och sociala medier har gjort ryktesspridning snabbare och effektivare än någonsin. Ibland kompenseras det av att faktakontroller också blivit snabbare och effektivare än någonsin, ibland inte.

Häromveckan startades under några dagars tid flera trådar i Facebook-gruppen Vad händer i Majorna (stadsdel i Göteborg, lokalt mest känd för go' stämning och hipsters). Var det inte påfallande många som var magsjuka? – tyckte trådstartaren. Kanske det berodde på vattnet? Fanns det fler i trakten, säger Majorna med angränsande stadsdelar, som var dåliga i magen?

Om man skulle kontrollera den saken hos ca 6000 svenskar (antalet medlemmar i den synnerligen aktiva gruppen) skulle man vid vilket tillfälle som helst få ett antal positiva svar. Ställs frågan rätt upp och ner så aktiverar man dessutom lätt hypokondrikern hos oss alla: Är jag inte lite risig i kistan, om jag känner efter? När en misstänkt orsak började ta form – det kommunala vattnet – så ökade illamåendet ännu ett snäpp. Och eftersom sociala medier fungerar som de gör så ser alla varandras respons, och ju fler bekräftelser som dyker upp, desto starkare blir känslan av att någonting är på tok.

Det var därför inte det minsta underligt att "uppropet" gav gensvar. Det är snarare märkligt att stadens miljöförvaltning inte fick in fler än ett fyrtiotal anmälningar totalt.

Vad gör en stad när det börjar ramla in anmälningar från samma område om misstänkt otjänligt vatten? Går ut med en kokrekommendation och skickar in vattenprover för analys. Så klart.
Kretslopp och vatten i Göteborg uppmanar invånarna i fyra stadsdelar i Göteborg att börja koka sitt vatten. Detta sedan ett tjugotal personer i området drabbats av magsjuka.
- Utbrott av magsjuka – uppmanas koka vattnet, GP 18 juni 2019

Det tar något dygn eller två att kolla sådana vattenprover. När svaren kom visade de att vattnet var tjänligt utan anmärkning (det kan nämnas att kraven för kommunalt vatten är betydligt hårdare än för eget brunnsvatten, sådant som bra många av oss nyttjat hela livet utan men). De som varit dåliga i magen hade inte varit det på grund av vattnet. Och då hade redan ryktet spårats tillbaka till en viss Facebook-grupp (inte så svårt), och några lösa frågor om det inte var påfallande många som var magsjuka i området.
Se där, en sedelärande liten historia om hur man i en tillräckligt digitaliserad tidsålder ibland knappt behöver en fjäder för att skapa höna. Ryktet om en hönslort duger också fint.
- Kajsa Bergström Feiff: Den påstådda pestens tid, GP 20 juni 2019

Sånt här är som sagt ingenting nytt. Det har hänt otaliga gånger förr och kommer att hända otaliga gånger igen.

2 kommentarer:

AH sa...

Just magsjuka är väl dessutom relativt smittsamt. Då är det kanske inte så konstigt då magsjukan väl startar att det blir plötsligt många i bekantskapskretsen som blir sjuka ungefär samtidigt. Senast jag var magsjuk var någon dag efter att jag hade muckat. Detta föregicks av att flera varit magsjuka på regementet den sista veckan i lumpen.

Hur som helst så är ju frågan vad kommunen bör göra. Det är ju svårt att bara ignorera anmälningarna. Det händer ju dessutom att magsjuka sprids via vattnet i Sverige. Så det är ju inte konstigt om kommunen misstänker att det är sant, för det handlar trots allt inte om ett helt osannolikt scenario. Samtidigt är det ju trist att skattepengar slösas på villfarelser. Jag är glad över att det inte är jag som måste ta beslutet.

Hexmaster sa...

Såna här fall är knepiga. Kommunen har gått helt enligt regelboken, och vad jag förstått är det svårt att peka ut något faktiskt förvillande i början av ryktesspridningen. Om det varit ett faktiskt utbrott, pga vatten, matförgiftning eller annat, så hade det börjat precis likadant, och fått hanteras precis likadant.
Förhoppningsvis kommer folk inte att dra sig för att rapportera illamående. Men om man inser att det är en dålig idé att fiska i sociala medier efter rapporter om sånt här så kan en hel del vara vunnet.