2019-06-06

D-dagens magnitud

Över 150 000 amerikanska, brittiska och kanadensiska soldater och sjömän deltog i vad som betraktas som den största militära operationen i historien.
- Göteborgs-Posten, 6 juni 2019

Denna uppfattning har jag sett antydd här och var. På sätt och vis är det enklare att hantera den när den skrivs ut bokstavligen. Den största militära operationen någonsin är Barbarossa, när Tyskland 1941 angrep Sovjetunionen med sisådär tre miljoner soldater. Landstigningen (som f.ö. kallades operation Neptune; det mer kända kodnamnet Overlord avsåg hela slaget om Normandie) var den största i sitt slag, den största amfibiska operationen någonsin, och så vidare. Men den största militära operationen i historien var den inte.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Har du sagt till dem?

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Klart jag har. :-)

Anonym sa...

Det är inte alldeles självklart att invasionen av Normandie 1944 har förstaplatsen som största amfibiska invasionen. Mongolinvasionen 1281 av Japan antas ha ungefär samma siffror.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Är van vid att ta äldre uppgifter om truppstyrkor med en rejäl nypa salt. Inte närmare bekant med källäget här men om det inte är väldigt mycket bättre än de europeiska från samma tid så är jag skeptisk.

Anonym sa...

Ja, hade det rört sig om 1200-talets Europa hade jag betraktat det som självklart att det var en orimlig överdrift. Typiskt den tidens källor att överdriva sådant, helt orealistiskt ur försörjningssynpunkt. Nu var det dock mongolkina och de gjorde en hel del imponerande logistiska bedrifter i andra sammanhang -vilket inte är samma sak som att siffrorna är sanna.

Sensemaker