2019-04-23

Identiska druvor

Vinhandlare i Honolulu annonserar 1901. Förmodligen kom varendra droppe vin från Kalifornien.
Some people think of the Zinfandel as California's own, a native grape whose wine embodies the spirit of the Golden State. Zinfandel is not indigenous to that western state, yet it grows nowhere else. Its origins have been traced to Europe, probably southern Italy.
- Magasinet Black Enterprise, mars 1982
... The European origin of the variety has not yet been determined [...] the most promising claim that has yet been put forward is that it is identical with a grape known in Italy as Primitivo di Gioia.
- Thomas Pinney, A History of Wine in America from the Beginnings to Prohibition (1989)

Det är en sak att hålla reda på stamträden för arabiska fullblod, jakthundar eller prissuggor. Det är lurigare med växter. Om någon tar med sig några frön eller sticklingar från hemlandet och planterar dem i en ny trakt så behöver det inte dröja länge innan ursprunget tappats bort – kanske några år, kanske några generationer. Gäller det en sort som tidvis glöms bort så går det garanterat fort. Att sedan reda ut anorna kan ha legat utanför det möjligas gräns. Men så uppfanns DNA, och helt nya möjligheter öppnades, som man tidigare knappt kunnat drömma om.

Vindruvan zinfandel hade kommit till Kalifornien i modern tid, så mycket visste man. Närmare bestämt var det i samband med guldrushen 1848, då det hände väldigt mycket i trakten. Varifrån den kommit var mer osäkert. Ibland nämndes en ungersk överste Haraszthy som skulle ha tagit dit den från sitt forna hemland. Sant eller inte? Men vad spelade det för roll? Druvan trivdes i Kalifornien, odlades i stor skala och producerade stora kvantiteter rött och vitt.

Sedan kom alkoholförbudet 1920. Naturligtvis gick det att få procent och promille ändå men vin var inte särskilt lämpat för ljusskygg hantering. Stora odlingar plöjdes upp. När förbudet upphörde hade marknaden rörts till och det var inte alls självklart vilka druvor som skulle odlas var för bäst resultat. Zinfandel användes mest som utfyllnad i billiga och pretentionslösa s k bulkviner. Framåt 1970-talet började den att omvärderas, först lokalt och så småningom globalt.

Under hela denna tid tyckte folk med känsliga gommar att vin på zinfandel påminde väldigt mycket om vin på den italienska druvan primitivo. Kunde det vara samma druva? Hur skulle man i så fall kunna avgöra det?

Framåt 1990-talet gjorde gentekniken det möjligt att släktforska även på vindruvor. Och då fick vi facit.
Identical banding patterns were produced by Zinfandel and Primitivo, supporting the hypothesis that these are synonyms for a single cultivar.
- John E. Bowers, Elizabeth B. Bandman och Carole P. Meredith: DNA Fingerprint Characterization of Some Wine Grape Cultivars, American Journal of Enology & Viticulture, januari 1993 (44: 266-274)

Senare har det kartlagts att zinfandel kom till Kalifornien från östra USA, dit den i sin tur hämtats från centraleuropa. Namnet kommer från tyska zierfandler, som genom ungerska blivit cirfandli/tzinifándli. Så det fanns en ungersk koppling ändå, även om överste Haraszthy inte var inblandad.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Phylloxeraepidemin som började på 1860-talet har orsakat att i praktiken finns det nästan inga "originala" druvsorter kvar (de som finns är nogrannt listade i Wikipediaartikeln)

Kurt sa...

Samma myter har omgärdat fler andra druvsorter också . T ex Syrah/shiraz som påstods ha sitt ursprung från Persien eller Sicilien och därmed har fått sitt namn från staden Shiraz eller Syrakusa . En myt som många vinkännare spritt men DNA analys visar inte stämmer

https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2000.528.15

Thomas C Berrian sa...

Men ni får ju inte glömma le soil! Det är något jag lärt mig av Tv-kocken Floyd, äkta vinodlare vet att det gör skillnad vilken jordmån druvorna odlas i.
Tänkte på det just angående annonsen från Hawaii, det är något de framhäver i marknadsföringen på "USA:s sydligaste vingård" (som jag nu glömt bort vad den hette) på Big island, att den vulkaniska jorden gör vinet unikt.

Hexmaster sa...

Syrah/Shiraz är ett riktigt fint exempel som jag kommer att ta upp framigenom.

"Le soil", är det vad Floyd kallar terroir? :-D Visst gör kontexten skillnad, inte bara jord men klimat, temperaturer och alltihop. Det gör det inte lättare att identifiera genetiskt identiska druvor som råkar växa på väldigt olika platser.

Vinodling på Hawaii är ett mycket intressant påfund. Liksom relativt modernt; annars hade annonsen mycket väl kunnat erbjuda närproducerat. Min poäng var att deras "Port" förmodligen inte alls kommer från Portugal, liksom deras "Claret" från Bordeaux. Man hade en väldigt avslappnad inställning till ursprungsmärkning etc på den tiden.

Anonym sa...

En intressant sak med Zinfandel är att sedan de fann kopplingen till Primitivo har många primitivoodlare bara bytt namn på druvan, så kan de sälja den som den mer kända från Kalifornien.

Om terroir är det också så att odlare från nya världen kanske inte alltid håller med om att det betyder något. Personligen känns det dock som att de har fel i det, men jag vet inte vad som är sanningen. Man kan konstatera att olika växter trivs i olika förhållanden, men om markförhållandena fortplantas i frukt och bär... det är mer tveksamt.

/koroshiya

Thomas C Berrian sa...

Haha, är det terroir man säger kanske... Mjo, är väl mycket som är oklart kring det där, känns mer som marknadsföring än hårda fakta att hänvisa till den unika jordmånen. Och hur pass bra klarar äkta vinkännare egentligen ett blindtest? Hmm, kanske ett ämne för den här bloggen :)