Du möts av nyheter om värmerekord, extremväder och utsläppsökningar. Du vet att tiden att hinna agera är extremt knapp. Det är inte konstigt om du känner klimatångest.- Naturskyddsföreningen
Det är inte många ord jag verkligen ogillar men klimatångest hör till dem. Det ger intryck av en irrationell och överdriven känsla av olust, när det i själva verket är en högst rationell och vetenskaplig insikt av att saker går åt helvete. Det passar klimatskeptiker snarare än de som vet vad de talar om.
3 kommentarer:
“saker går åt helvete”
Det låter som att du anser civilisationen redan är dödsdömd. Att vi har tolv år på att vända utvecklingen framstår i sammanhanget som hoppfullt.
"Det ger intryck av en irrationell och överdriven känsla av vag olust, "
"Irrationell och överdriven". Tja några av de vanligaste ångestorden hänför väl till saker som inte är särskilt farliga på riktigt såsom "seprationsångest", "beslutsångest", "panikångest" eller "ångestattack". Åndra sidan har vi "dödsångest", vilket hänför till akut rädsla för ett överhängande hot om att förlora livet.
"Vag" håller jag inte alls med om. De flesta gånger jag hört ordet "ångest" använt utan skämtsam självironisk överdrift, syftar på en ordentligt stark känsla. Wiktionary anger "rädsla, skräck, fasa, vånda, bävan" som synonymer. Den skriver att "ängslan" är lättare.
Sensemaker
1: Dödsdömd tror jag inte men väldigt mycket kommer att bli väldigt mycket mer komplicerat inom kort. Vet inte varifrån du får de tolv åren men för att bryta mänsklighetens oljeberoende räcker det inte långt. Tänker jag.
2: Håller med Sensemaker, strök "vag". Jag var ute efter det irrationella (som jag redan nämnt), inte svag. Ångest är ju ingen svag känsla.
Dödsångest kan vara såväl rationell som irrationell.
Skicka en kommentar