2023-01-17

Onda, dumma krig

Roboten Raduga Kh-22 (efter Х-22, med ett kyrilliskt ”Х”) utvecklades i Sovjetunionen på 1950-talet för att användas mot fartyg, enstaka eller grupper. De skulle förses med kärnvapen vilket innebar att styrningen inte behövde vara särskilt exakt; levererar man kiloton eller kanske rentav megaton spelar några hundra meter hit eller dit ingen roll, särskilt när det gäller mål på havet.

Om den kostar något? På ryska Wikipedia uppges ett styckepris på 4 miljoner kr, på engelska Wikipedia 10 miljoner – vad nu diskrepansen kan bero på. Som jämförelse kostar en Robot 57, känd som NLAW i bl.a. Ukraina, 250 000. Miljoner för ett skott må låta saftigt. Men tänk om det sänker ett hangarfartyg som kostar miljarder? Då hamnar saken i ett annat läge.

Under kriget mot Ukraina har ryssarna fått ont om det mesta. Som robotar. Men man tager vad man haver, som det heter. Det är därför de hittills avfyrat dussintals Kh-22. Många av dem har inte riktats mot sjömål – Ukraina har ingen större flotta sedan Ryssland annekterade Krim – utan mot rent civila mål, med noll militärt värde. Det spelar in att relevanta mål ofta ställer högre krav på träffsäkerheten: Ska man träffa ett flygfält eller en bro med en konventionell bomb spelar några hundra meter hit eller dit mycket stor roll. Men bostadsområden är stora.

Den 27 juni 2022 träffades en fabrik i Krementjuk (som f.ö. ligger i Poltava oblast) av en Kh-22. En annan Kh-22 träffade ett köpcentrum några hundra meter därifrån (bilden). Enligt officiella uppgifter dödades minst 20, skadades minst 56. Man kan misstänka att båda robotarna var riktade mot det första målet; men sjörobotens träffsäkerhet är, som sagt, vad den är.

Den 14 januari 2023 träffades ett bostadsområde i Dnipro av vad som kanske var en Kh-22. (Det finns också en avvikande uppgift, vad jag ser endast företrädd av SvD, att det var en Kh-35; den är betydligt modernare men fortfarande en robot avsedd för sjömål.) Enligt officiella uppgifter, som i skrivande stund fortfarande uppdateras då och då, dödades uppemot 60, skadades över 70.

För att ta två tillfällen av flera där sannolika eller säkra Kh-22 träffat civila mål i Ukraina.

Att Rysslands krigsbrott är ondskefulla är uppenbart. Men de är även dumma, för att ta till en enkel glosa. Att lägga ut miljoner för ett skott som förstör bostäder eller köpcentra och dödar några dussin civila – det går inte ihop ens med en aldrig så vrickad ”krigets logik”. Möjligen kan det klassas som terrorism, där man är ute efter att skada och döda utan att bry sig om något annat. Som om oskyldiga drabbas, eller om det kostar oerhört mycket mer än vad det hade kunnat.


Inga kommentarer: