2023-01-30

Lördagsfråga 739: Cigarrer

  1. ”Ha, Romeo! Förbleknad! Hvem mer?” – broder Lorenzo gör upptäckter i Capulets gravvalv; Romeo och Julia, akt V, scen 3 (Hagberg). Versionen är den i Illustrerade Klassiker #34; läs mer om seriehistoria som har en särskild betydelse för mig i bloggposten Illustrerade Klassiker.
  2. Edmond Dantès hittar en skatt på ön Montecristo, vilket gör det möjligt för den nu självutnämnde greven av Monte Cristo att, i boken med samma namn, lägga upp planer. Även detta är en Illustrerad Klassiker, den högre kvalitén avslöjar att det rör sig om omslaget.
  3. Det nygifta paret Jennie och lord Randolph Churchill i Paris, april 1874 (av någon anledning gifte de sig på ambassaden där). På såväl svenska Wikipedia: Winston Churchill som International Churchill Society: Lord and Lady Randolph Churchill och i biografier uppges att Winston i november samma år föddes två månader för tidigt. Vilket skulle innebära att Jemima inte alls är i andra månaden på denna bild. Ja, inte vet jag. Det är vad som sägs.
  4. Programledaren Jimmy Fallon pekar ut medverkande ståupparen Dov Davidoff i Tonight Show.

Romeo y Julieta (Kuba), Montecristo (Kuba), Churchill (vars namn pryder cigarrer från lite varstans) och i synnerhet Davidoff (före revolutionen Kuba, e.R. Dominikanska Republiken) ger entydigt svaret. Det satte Mattias, på pricken.


Inga kommentarer: