2021-08-01

Sveriges första color

*

Cuba Cola var Sveriges första cola på läskmarknaden. Redan i februari 1953 lanserades den banbrytande drycken med den pigga smaken – en historisk händelse alltså.

- Spendrups: Cuba Cola

Cuba Cola var definitivt inte den första colan i Sverige.

- NK annonserar i SvD 17 juli 1931

Långt före 1953 kunde man då och då köpa Coca-Cola i Sverige. Jag vet inte hur importen rimmade med den lagstiftning som förbjöd tillsatt koffein och fosforsyra i livsmedel.

Den första svenska coladrycken jag känner till hette Colanil. Den tillverkades av Apotekarnes och lanserades 1942.

Colanil är en ny läskedryck med en angenäm, utpräglad smak. Colanil är mustigt brun till färgen och skummar festligt. Den är ensam i sitt slag — något alldeles nytt för svensk publik.
- Fin färgbild målad av Carl Virin; text från annons i SvD 18 juni 1942

Därnäst kommer Stjärno-Cola. Den tillverkades av Vattenfabriken Tre Stjärnor i Danderyd och lanserades 1949.

- Annons för Stjärno-Cola i SvD 24 augusti 1949

Den 1 januari 1953 ändrades lagen. Nu var det fritt fram för cola-drycker med koffein och fosforsyra. Flera hängde på låset. På nyårsdagen lanserades minst två helsvenska color: Afri-Cola från Alingsås (namnet förekommer i Tyskland, redan före kriget, så jag antar att det var licensierat) och Kron-Cola någonstans i Skåne.

Hela första tillverkningen av afri-cola, som är namnet på Alingsås bryggeris coca cola-produkt, gick till Mässhallen i Göteborg [Svenska mässan, kanske mest känd för bokmässan], som vid en handbollsmatch på nyårsdagen kunde premiärservera omrking 2,000 flaskor om en tredjedels liter.
- DN 2 januari 1953

… Vi har fått "en svensk coladryck". Den fick sin premiär på nyårsnatten i Skåne …

- Kar de Mumma i SvD 2 januari 1953

Det importerades även:

- DN 25 januari och 31 mars 1953

Kitty Kola var, som synes, en brittisk cola. Den fanns till salu i Sverige under första halvåret 1953.

The KITTY-KOLA Co. Ltd., London, önskar framhålla att: KITTY KOLA icke innehåller — och aldrig har innehållit — någon som helst mineralsyra, alltså icke heller fosforsyra.

- DN 7 maj 1953

Man gjorde även en poäng av att man inte använde fosforsyra, "den i vissa amerikanska coladrycker förekommande". Man laddar upp inför en konkurrent som ännu inte anlänt.

Intresset för Rio Cola har överträffat alla förväntningar. Till tjänst för alla, som länge väntat på en äkta coladryck meddelar vi här namnen på alla de företag som hittills tagit upp eller inom kort planerar att ta upp tillverkningen. Rio Cola tillverkas och försäljes endast av auktoriserade medlemmar av Sveriges Vattenfabrikanters Riksförbund.

- Annons i DN 18 januari 1953

Rio Cola verkar ha kommit från Sundsvall. Men licenstillverkades på många andra ställen, som synes … Att företagslistandet tar upp större delen av annonsen är ett tecken i tiden. Då fanns det en mängd tillverkare av vatten, läsk och öl, såväl stora som mycket små. Import och/eller egen tillverkning av exempelvis coladrycker förekom lite varstans i kärr och (fosfor)syra, och behövde inte ge eko i riksmedia. Denna bloggpost gör därför inga anspråk på att vara komplett; jag skulle snarare bli förvånad om den är det.

Rio Cola såldes länge. Den säljs faktiskt än idag, även om jag inte vet vilken relation drycken från Mora Bryggeri har till den i annonsen.

Den 29 juni 1953 lanserades Coca-Cola slutgiltigt i Sverige. Det innebar slutet för de flesta andra märkena.

Ännu ett märke som kan nämnas är Pepsi. De hade redan före 1953 försökt att komma in på den svenska marknaden men fått kalla handen. Pepsi-Cola lanserades i Sverige först 1967.


* Bilden med de vita, stjärnbeströdda burkarna kommer härifrån. Jag har aldrig sett sådana på riktigt.


Inga kommentarer: