- Örnen har landat ... Andrées olycksaliga expedition gick upp i luften och försvann 1897. Man hittade den först 1930, inklusive bilder som framkallades efter 33 år.
- Så här berättades det: Två amerikaner, en historiker och en militär, gick runt bland ojämnheterna i Luxemburg och letade spår efter andra världskriget, i synnerhet Battle of the Bulge. Man gjorde ett riktigt spännande fynd: En kamera med film. Kamerans ägare identifierades, anhöriga kontaktades, och givetvis framkallades bilderna och publicerades. – Men mycket snart hörde folk av sig som kände igen bilderna; de kom inte från någon hittad kamera utan från böcker. Man måste säga att förfalskarna gav sig in på fel ämne, för det finns kanske inget jämförbart område som har lika många experter, proffs som amatörer, med järnkoll på materialet, som genast kan avgöra om exempelvis en bild publicerats tidigare eller inte.
- Vulkanen Unzen i södra Japan fick 1991 ett utbrott. Journalister, vulkanologer och nyfikna samlades. Under utbrottet inträffade ett s.k. pyroklastiskt flöde – en glödhet, snabb och oerhört destruktiv lavin av vulkaniskt material – med en storlek och intensitet som överraskade. 43 personer dödades. Fjorton år senare hittade man en videokamera där flödet gått fram, i ömkligt skick såklart men tillräckligt välbevarad för att man skulle kunna ta del av den sista filmen den tog. Den kan ses här på Youtube. Jag har aldrig sett något så odramatiskt som samtidigt varit så otäckt.
- Vulkanen Ontake, även den japansk, fick ett utbrott 2014. En av de omkomna hette Izumi Noguchi. Bilden kommer från hans kamera.
"Found footage" brukar förknippas med spelfilmer, där man låtsas att filmen kommer från en upphittad videokamera. Greppet slog, så vitt jag vet, igenom med The Blair Witch Project och har sedan dess använts i myriader B-filmer. Det gör det inte mindre drabbande när man stöter på det i verkligheten, vilket naturligtvis är anledningen till att skojare lockas till försök.
Det svaret hittade Tricky.
3 kommentarer:
Varför blev inte videofilmen förstörd av det pyroklastiska flödet? Vilka temperaturer handlade det om?
Bergen i Luxemburg? Lite ojämnheter kan jag gå med på.
MVH
Hans
Pyroklastiska flöden kan nå upp till tusen grader. Kameran blev som sagt åtgången, resultatet kan ses en bit ner på denna sida. Bandet bevarades uppenbarligen tillräckligt väl för att kunna beskådas, minus skador.
https://www.travel.co.jp/guide/article/25420/
Hans: Dubbelkollade, håller med. Justerade.
Skicka en kommentar