2020-06-03

Silverryggar och silverrävar

Gorillorna lever i flockar med högst ett tjugotal medlemmar. Sammansättningen är antingen en silverrygg, en vuxen hane, med ett antal honor, eller flera hanar av vilka minst en silverrygg, med flera honor. Dessutom finns "ungkarlsflockar" av hanar som inte lyckats skaffa sig något harem.
- Staffan Ulfstrand, Så fick gorillan sitt erkännande, Forskning & Framsteg 1 januari 2003

Order silverrygg finns inte med i SAOL/SO/SAOB. Men det är bara en tidsfråga. Jag vet inte hur länge det använts i överförd bemärkelse om mänskliga hanar. Men en del år är det, det har blivit väl inarbetat och är idag ett uttryck man förväntas känna till.
– Snart öppnas ett ypperligt tillfälle för en silverrygg att positionera sig, säger statsvetaren Jenny Madestam.
- "Partiledarna blir allt yngre", SvD 2 september 2011

Fast det har fått konkurrens konkurrerar med ett annat begrepp: silverräv. Det används, såvitt jag kan se, synonymt med silverrygg, trots att den gråsvarta varianten av vanlig rödräv inte har några särskilt macho egenskaper. Gissningsvis beror det på en enkel felhörning av någon som inte känner till gorillornas mognadstecken men som av sammanhanget ändå förstår vad som avses. Det är nog inte alls en felhörning av silverrygg som jag först var inne på, utan ett etablerat – rentav äldre? – begrepp för det som också kallats de grå tinningarnas charm.
Sven-Bertil är för övrigt alla eleganta silverrävars elegantaste silverräv.
- Citat från twitter 2014 där det är absolut glasklart vad som avses

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att silverräv är det äldre uttrycket. Första gången jag mötte det var i en roman från 1978, och där användes det som om det vore ett vedertaget begrepp.

Silverrygg lär inte ha nått vardagsspråket förrän under 1980-talet och De dimhöljda berges gorillor.

Anonym sa...

Uttrycket är dessutom inte helt synonyma, eller var åtminstone inte det för något decennium sedan.

En silverrygg är en flockledare, medan en silverräv är en (ofta prydlig) man som börjar bli gråsprängd kring tinningarna.

Hexmaster sa...

Aha! Då har jag missuppfattat hur det används. Tar en runda till.