2018-11-25

Örgryte byggnadsår 1922

Örgryte & Härlandaposten är till största delen intill förväxling lik alla andra lokala annonsblad, med annonser, redaktionellt material som mestadels påminner om annonser, och lite till. Det som särskiljer ÖHP är de excellenta lokalhistoriska krönikorna av Sören Skarback, vari stort och smått ur en liten del av Göteborgs (eller för bara några generationer sedan: strax utanför Göteborg) historia beskrivs och reds ut.

En lokal egenhet som tagits upp förr är att påfallande många villor i Örgryte sägs vara byggda 1922. Men det beror inte så mycket på att det byggdes påfallande mycket mer det året än 1921 eller 1923, utan på att den dåvarande landskommunen Örgryte nyåret 1922 inkorporerades i Göteborgs stad.
Eftersom dåtida villor just då registrerades som göteborgska, missförstås årtalet ibland i annonser om villaförsäljning som att villorna byggdes det året. Anges byggnadsår 1922 så är villorna som regel äldre än så.
- Sören Skarback, "Hur pass tokig var Betty på Skår?" (det mesta av krönikan avhandlar ett helt annat ämne), Örgryte & Härlandaposten novemer 2018

Enkla slagningar på nu aktuella mäklarannonser ger inte påfallande många villor med byggnadsåret 1922. Men det räcker ju att uppgiften slagits fast för ett hus en enda gång för att den ska hänga med hur länge som helst.

Riktigt intressant blir det när man betänker att motsvarande missförstånd bör ha inträffat lite varstans i landet. Hur många svenska byggnader är feldaterade?

1 kommentar:

Unknown sa...

Påfallande många villor är daterade 1909. Vad hände då? Infördes ett fastighetsregister? Fastighetsskatt?