2018-04-22

Leonardos fejkade cykel

Leonardo da Vinci uppfann, eller föreslog åtminstone, en rad konstruktioner av olika slag. Och till den raden lades 1974 cykeln. Det året upptäckte man nämligen en mycket enkel men dock skiss av vad som uppenbarligen var en häpnadsväckande modern tvåhjuling.

Modellen ovan är en rekonstruktion som gjordes 1993 inför en utställning i Malmö. Den har sedan visats upp på en del Leonardo-utställningar.

Här är själva skissen. Vad man ska säga? Mer än att det inte ser ut som en da Vinci?

För det är det inte. Att det är fejk reddes ut av Hans-Erhard Lessing 1997 i en noggrann utredning som finns på nätet: The Leonardo da Vinci Bicycle Hoax.

Vem som kladdade i det ovärderliga manuskriptet är osäkert. Lessing beskriver en italiensk Marinoni som förefaller att vara den ende som vidhåller att teckningen är äkta. En ovetenskaplig poäng med det skulle vara att den allra första cykeln uppfanns (typ) i Italien, vilket förresten inte är första gången som just cykeln tillskrivts ett oriktigt ursprung. Vad Lessing inte påstår är att Marinoni också gjorde teckningen. Det är heller inte nödvändigt; det finns många exempel på att aldrig så lärda personer med enkla medel lurats att få för sig saker som de sedan tror blint på resten av livet.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Vem som kladdade i det ovärderliga manuskriptet är osäkert." Proffskonstnärerer kan i alla fall uteslutas...