2017-04-03

Lördagsfråga 458: Aprilfiskar

  1. TV-strumpan 1962: Kjell Stensson berättar om Pål Arne Utmeisters idé för rekordenkel färgtelevision. Någon nylonstrumpa förekommer faktiskt inte i inslaget. Det han håller upp här är dock en brynja, "eller loppryssja som den kallas i det militära", för att visa att de betydligt glesare maskorna är oanvändbara i sammanhanget.
  2. Spagettiskörd 1957: En familj i Schweiz skördar spagetti från sina spagettiträd. Detta är BBC:s motsvarighet till SVT:s strumpa, den klassiker som alltid nämns i sammanhanget eftersom den lyckades lura så många så mycket och lämnade ett djupt spår i det allmänna medvetandet. Det är svårt att tänka sig vad som idag skulle kunna slå an på samma sätt.
  3. Vasa-fynd 1961: Sedan TV-ankaret Olle Björklund hämtat upp en kista från det högaktuella regalskeppet Vasa går han igenom innehållet med "antikvarie Nils Lindgren", spelad av Yngve Gamlin. Man hittar drickbar öl, en baguette, smör och här en "sjörullad ost".
  4. Eiffeltornet 1991: Byggnaden har varit föremål för bra många aprilskämt genom åren. Den här gången berättade man att den översta delen tillfälligt flyttats för att repareras.
Fyra klassiska poissons d'avril, "aprilfiskar" som de kallas på det språket. Inte så mycket utmaning, som Christian konstaterade, men han var hur som helst först med rätt svar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har hört att studenter från Tekniska Högskolan i Helsingfors lyckades med att smuggla en små Paavo Nurmi-bronsstaty in i Vasavraket.