2017-04-06

Antibiotika hjälper inte mot förkylning

Var femte svensk tror att antibiotika kan hjälpa mot virusinfektioner som förkylning och influensa.
- Många svenskar tror fel om antibiotika, SvD 17 november 2016

Antibiotika har ihjäl bakterier eller svampar. Förkylningar förorsakas av virus som inte påverkas av antibiotika. Att ta antibiotika mot förkylningen är inte bara poänglöst utan i längden dåligt, eftersom de bidrar till att göra antibiotika-resistenta stammar ännu mer antiobiotika-resistenta.
Antibiotics are not effective against viruses such as the common cold or influenza, and their inappropriate use allows the emergence of resistant organisms.
- Wikipedia: Antibiotics

När en nyhet görs utifrån en undersökning så är rutinåtgärden att ta en titt på vilka som låtit göra undersökningen, och varför. I det här fallet är det branschorganisationerna Läkemedelsindustrin (LIF), eller "De forskande läkemedelsföretagen" som de föredrar att kalla sig, och Sveriges Apoteksförening som står bakom. Undersökningen är en del i kampanjen Ta hand om dig – med råd från ditt apotek som syftar till att folk ska ta hjälp av apoteken istället för vårdcentralerna.
– Vi hoppas att vårdcentralerna kan avlastas och att man i stället tar hjälp av apoteken. De kan ge goda råd om hur man kan använda receptfria läkemedel för att lindra symtomen, säger Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på LIF – de forskande läkemedelsföretagen, och ansvarig för kampanjen.
- Kunskap om förkylning och influensa behöver öka, LIFe-Time 19 september 2016

Det låter ju bra. Men man kan notera att samma kompetens inte har något emot att sälja varor som åksjukearmbandet Sea-Band med "en påsydd plastkula som trycker ner och stimulerar en akupressurpunkt på underarmens insida", eller vitamintabletter till folk som inte behöver dem, eller produkter från den gravt förvillade (bland mycket annat är de starkt emot vaccineringar) antroposofiska sektens eget varumärke Weleda.

Inga kommentarer: