2017-03-14

Public disservice i Sveriges Radio

Vaccinationsgraden mot mässling är hög i Sverige. Trots det har sju personer, två vuxna och fem barn i tvåårsåldern insjuknat i Stockholm sedan i januari. Det är ett mycket smittsamt virus som orsakar infektioner i luftvägarna och i många fall leder till allvarliga följdinfektioner.
- Studio Ett: Sju insjuknade i mässling i Stockholm, SR P1 13 mars 2017

När Studio Ett i Sveriges Radio P1 gjorde ett inslag om mässling och mässlingsvaccinering valde de att ta in en smittskyddsläkare som i direktsändning fick några minuter på sig att svara på frågor. Inget märkvärdigt så långt.

Men av någon anledning ville de även ha med någon från "den andra sidan".
När media ska skildra en fråga är det naturligt att de vill låta båda sidor komma till tals. Ofta är det helt korrekt, som till exempel i politiska debatter. Andra gånger är det helt fel, som till exempel i pseudovetenskapliga debatter.
- Faktoider: SVT "Debatt", 8 april 2015

Det är särskilt allvarligt när det gäller en allmänfarlig verksamhet som att sprida desinformation om vaccinering. Och det var sådant det rörde sig om, i såväl SVT "Debatt" 2015 som nu i Studio Ett.

Hur kommer det sig att utbildat folk på SVT och SR har så svårt att hantera en så enkel och viktig sak? Begriper de inte att vansinne kontra förnuft inte är som en politisk debatt?

Som om inte det räckte lyckades Studio Ett att hitta en alldeles ovanligt förvirrad förvillare. Mia Tjärnlund spelar på en nivå där kvacket inte bara riskerar att skada henne och alla som har oturen att komma i hennes väg, utan där man kan ifrågasätta hennes mentala hälsa.
Jag hatar när de sprayar den klarblå himlen rutig med giftiga tungmetaller rakt framför solen innan frukost. Hur känner du?
- Mia Tjärnlund: Trött på chemtrails, 12 september 2016
Inom kvantfysik och i den spirituella sfären så talar man om att 'det man sänder ut är det man attraherar', alltså att vi alla hela tiden sänder ifrån oss energi i form av ljus som vibrerar på olika frekvenser. Lika söker lika, så de frekvenser du sänder ut attraherar i sin tur händelser, personer och energier av samma frekvens. Om man applicerar det på kräksjuketänket ovan så är jag övertygad om att den som går och oroar sig, våndas, äcklas, pratar om och lägger all sin energi på att undvika kräksjukan faktiskt tyvärr också attraherar den lättare.
- Mia Tjärnlund: Att överlista kräksjukan, 16 januari 2017

Givetvis kungjorde hon stolt på sin blogg (på pålitliga förvillarsidan kurera.se) att hon minsann deltagit i radio och "svarat på frågor".

I den välförtjänade storm som följde försvarade sig redaktionen bland annat med att smittskyddsläkaren fick inleda samtalet och avsluta med reaktioner på påståendena. En snabb koll ger vid handen att läkaren fick ca 2:30 i början, sedan fick tokan 5 minuter jämnt, och till sist läkaren igen med ca 1:30. Tidsfördelningen var alltså 5-4 till förmån för vansinnet. Och under de fem minuterna lade hon fram underliga påståenden som läkaren hade kunnat ägna en timme åt att reda ut och pulvrisera; påståenden som aldrig borde ha förkommit i en public service värd namnet till att börja med.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Hur kommer det sig att utbildat folk på SVT och SR har så svårt att hantera en så enkel och viktig sak?"

De är inte utbildade.

Hexmaster sa...

Syftar på de med journalistexamen. Erhålles även av de som läst men ej förstått.

Tricky sa...

I de fall vaccinationsmotståndarna över huvud taget läser CNN kan man väl dessvärre utgå från att de inte kommer längre än till rubriken – där står ju allt de behöver veta. Här handlar det visserligen om influensa och inte mässling, men hey, vaccin som vaccin...

"Why flu shots fail even when the match is right"

http://edition.cnn.com/2017/03/22/health/flu-vaccine-failure-study/index.html