2016-11-16

EU förbjuder inte glögg

Har du en myt, felaktighet eller ren dumhet du vill sprida? Ett hett tips är att lägga in ordet genus någonstans, eller EU. Dessa små ord har en förunderlig effekt: Annars aldrig så sansade bedömare tappar koncepterna helt och börjar sprida myter, falsarier och rena dumheter som om de aldrig gjort annat.

En anka som har g-ordet att tacka för sin spridning tog jag upp i bloggposten Ingen genusplogning i Stockholm. En som spreds tack vare EU ägde rum för ett tag sedan men lär hänga kvar i det allmänna medvetandet länge än.
Det stämmer inte att EU har reglerat vad som får ingå i en dryck som benämns "glögg". "Glögg" kan alltså innehålla valfria ingredienser. Medierapporteringen som pågått de senaste dagarna är därför felaktig. Däremot är benämningarna "starkvinsglögg" och "vinglögg" reglerade begrepp. Dessa regler har dock inte förändrats sedan Sverige gick med i EU 1995. Alltså även vad gäller dessa begrepp är medierapporteringen de senaste dagarna felaktig.
- Den svenska glöggen: Om de senaste dagarnas felaktiga medierapportering, Europeiska kommissionen den 14 oktober 2016

Hur ofta talar man om "vinglögg"? Men det är det ordet som är skyddat; det är "vinglögg" man inte får kalla glögg som är spetsad med aldrig så lite sprit (med undantag för druvdestillat som konjak). Att kalla den för glögg är inga problem och har aldrig varit det. Glögg är inte föremål för några särskilda EU-bestämmelser, vad än folk tycker; för skrönan får ju sin kraft från ilskan över byråkraterna i Bryssel som ska lägga sig i allt möjligt som de inte har att göra med.

Historien förefaller att ha börjat här. Artikeln försågs så småningom med en inledande rättelse:
Efter att den här texten publicerades har reglerna klargjorts. Det har framkommit att EU-reglerna är misstolkade och att spetsad glögg fortfarande godkänns som just glögg.
- Glögg spetsad med rom eller whisky inte glögg, SvD 10 oktober 2016

Själva artikeln lämnades dock oförändrad (vilket lätt tas reda på medelst oumbärliga archive.org: Glögg spetsad [...], arkiverad 10 oktober 2016).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Typiskt dryg rättelse i SvD... "har reglerna klargjorts". Varför inte bara skriva som det är, att skribenten missförstod och nu är texten rättad. Att linda in det egna misstaget i vaga formuleringar om att någon osynlig makt plötsligt inträtt och klargjort regelverket blir bara konstigt och späder på misstron och spekulationer.

Jan Akalla sa...

Medierna i P1 spårade det "bakom" SvD och enligt det programmet kom det från Systembolaget, och innan dess från Livsmedelsverket.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/809321?programid=2795 (Börjar 17:13 in).

(Vilket givetvis inte utesluter att SvD kunde kollat bättre - något som SvD också säger i programmet).