Joakim Boberg på Stockholms trafikkontor förklarar att vid så kraftigt snöfall som den här veckan är prioriteringen glasklar:- Isobel Hadley-Kamptz, Hur svårt kan det vara att skotta undan? KIT 11 november 2016
– Vårt främsta uppdrag är att säkerställa de centrala samhällsfunktionerna.
Det innebär att man först plogar trafikleder, stombussgator och högtrafikerade huvudleder.
– Det allra viktigaste är att blåljustrafiken kommer fram, sedan är fokus på kollektivtrafiken.
Under helgen kommer plogningen till bostadsgator, liksom till trottoarer och busshållplatser. Den genusprioritering som hade bestämts tillämpades alltså aldrig, trots allt hallå om hur den misslyckats.
Genusplogning, det är när man istället för att ploga "som vanligt", säger med början på ringleder och bilvägar, försöker att maximera nyttan för alla medborgare. Det är sannerligen inte bara en rosa mjukisgrej; för varje bilist (där andelen män händelsevis är högre) som skadas är det tre fotgängare (där andelen kvinnor händelsevis är högre) som halkar och slår sig. Det finns pengar att tjäna.
Nu var detta inte aktuellt när ett område får så okristligt mycket snö som Stockholm härförleden, vilket Joakim Boberg förklarade nog så tydligt. Men vad hjälper det när genusskynket väl viftats på? Massor av folk, även sådana som berömmer sig för källkritik etc., blir omedelbart blinda för allt annat: Klart det är genustänket som ligger bakom allt dumt som händer!
Det underlättar inte precis att åtminstone en ansvarig politiker också verkar tror att genusplogning tillämpades vid tillfället, trots att den inte alls gjorde det (eller så är det rubriksättaren som felciterat grovt):
– Jag beklagar hemskt mycket de som har skadat sig. Tanken är att man lättare ska kunna ta sig fram som gående vid den här typen av snöfall. Det är inte bra att vi inte lyckats med det. Vi har anslagit mer i pengar i budgeten vi ska ta i nästa vecka, säger Daniel Helldén till DN.se.- MP: Vi har inte lyckats med "genusplogningen", DN 11 november 2016
5 kommentarer:
"Under helgen kommer plogningen till bostadsgator, liksom till trottoarer och busshållplatser"... vilken helg pratar han om då, julhelgen? Verkar som att de ansvariga tänker låta det milda vädret ta hand om den återstående "röjningen".
Om man minns hur de där långdragna vintrarna för några år sedan såg ut i Stockholm, med enorma snöhögar och plogvallar månad efter månad, så kanske det inte är så imponerande med de senaste klagomålen. Vilka styrde Stockholm då? De som klagar nu, kanske?
Jag tror du tänker på dom två vintrarna 2009 – 11. Vintern 2009 – 10 hade Stockholm köldgrader nästan oavbrutet i tre månader. Följande vinter var nästan lika kall. Naturligtvis ansamlades otroliga mängder snö. Däremot kom det inte så mycket på en gång. Nu kom det 40 – 50 centimeter på bara tre dagar. Dessutom vid en tidpunkt då många inte satt på vinterdäck.
Helt rätt, Anonym. Phan vad det var snö länge de där åren. Segt som tusan! Undrar om inte vintern hängde med fyra månader 2010-2011. Har minnen av snöskottning in i april. Men jag hade skaffat heldubbade skor några år tidigare, och dansade fram över snövidderna!
Det är jag som är den anonyma personen. (Visste inte om jag skulle våga använda min signatur.) Jag jämförde vintrarna när det begav sej. Då noterade jag att den senare inte hade köldgrader under riktigt lika lång tid i sträck.
Humanisten
Skicka en kommentar