2016-08-11

Att googla på mjölk m.m.

Har du testat att googla mjölk någon gång? Det borde du. Man får upp hur många intressanta träffar som helst! Särskilt om man lägger till ord som "hälsa" och "miljö".
- Oatly: Wow talks

Oatly är havremjölksfirman som gärna vill prata ner vanlig komjölk så mycket som möjligt. Fast det får de inte, på grund av lagar.
Oatly får inte påstå att mjölk skulle vara dåligt för människor, slår Marknadsdomstolen fast.
- Oatly förlorar mot Svensk Mjölk – tvingas ändra marknadsföringen, Dagens Media 19 november 2015

Istället lanserar de den mest stupida kampanjen på länge: De ber folk, dig och mig, att googla mjölk ... Och se vad som dyker upp.
Du kan hoppa över den första artikeln från Wikipedia ("Mjölk är en vätska som produceras av dägg­djurs­honors mjölk­körtlar och är avsedd som näring till deras ungar i ett tidigt skede i deras liv bla, bla…"). Men sen! Då dyker det upp fakta vi aldrig skulle våga skriva om i den här annonsen, för då skulle vi bli anmälda till Marknads­domstolen snabbare än du hinner säga "mjölklobby".
- Oatly: Wow talks

Vad Oatly inte vet, begriper eller låtsas om att de vet eller begriper är att "googla på det" är ett mantra i knasbranschen. Vill du veta Sanningen om chemtrails, Illuminati, invandringen, GMO, orber, vacciner eller elstrålning? Eller mjölk för den delen? Googla på det! Källkritik undanbedes!

Givetvis får du upp drivor av trams, fantasier och galenskaper. Men det är poängen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Att "googla på det" är säkert "ett mantra i knasbranschen", jag säger inte emot, men jag försökte ta det till sin spets, det finns de som förnekar att rökning ger cancer,. Trotts detta lyckades jag inte hitta någon sådan sida via google. Tydligen går googla-knepet inte på vad som helst - annars kunde Philip Morris ha använt samma metod ...

Hexmaster sa...

Googlingen "smoking doesn't cause cancer" gav mig massor, som denna på tredje plats:
https://www.sott.net/article/227052-Smoking-does-NOT-cause-lung-cancer-in-fact-it-just-might-protect-you-from-nuclear-fallout

Hexmaster sa...

Det där var faktiskt ett riktigt bra argument för att inte "googla på det". Tack.

Anonym sa...

att googla "smoking doesn't cause cancer" kommer du ju såklart hitta vad du letar efter. Motsvarigheten här hade varit att googla "smoking" och få upp sidor som handlar om att rökning INTE ger cancer. vilket inte är fallet, du får mest upp sidor som bekrätar att rökning ger cancer.

Emil Vikström sa...

"Gluten" är ett bättre exempel på knasgoogling.

Ickerökare sa...

Till Anonym: oakfarm skrev aldrig vilken fras han googlade på, han skrev bara att han inte lyckades hitta någon sajt som påstår att rökning inte ge cancer. Men det gick alltså ganska lätt att hitta. Dock är det faktum att rökning ger cancer numera så väletablerat i västvärlden att trollen har gett upp i sina försök att övertyga folk om motsatsen. Men i andra delar av världen är det annorlunda, så om du gör samma googling på andra språk, t.ex. hindi eller urdu, är det sannolikt mycket mycket lättare att hitta sajter som förnekar att rökning ger cancer.

Anonym sa...

Det största problemet här är att olika individer kommer få helt olika resultat om de googlar på mjölk (eller smoking doesn't cause cancer).

Efter filterbubblornas inträde får vi alltmer resultat på sökmotorer, sociala medieflöden och till och med nyhetstidningars framsidor som enbart är sådant som vi själva tycker om eller stödjer.

Så tycker du illa om mjölk och har låtit det märkas i ditt surfande (Vad du klickar på och så vidare) så kommer dina sökresultat vara märkbart viktade åt det hållet, jämfört med någon som gör tvärtom i sitt surfande om mjölk.

Detta kommer för övrigt att leda till världens undergång eftersom snart tror varenda individ att just deras egen åsikt och ståndpunkt är i överväldigande majoritet i hela världen och de som inte tycker exakt så måste det vara något allvarligt fel på och bör utrotas :)

Adrian sa...

Jag testade att googla oatly kött för att se vad som hände. Det hade varit en rolig kampanj från Svensk Mjölk.