2015-09-11

Varningslista

Det har ju gjorts varningslistor. Där tanken sägs vara att hugade delare/retweetare ska kasta ett öga på listan innan man ger alla dessa virala dumheter ytterligare spridning. Vilket naturligtvis inte fungerar; det som kännetecknar de bästa faktoiderna är att de får oss att dela utan att tänka efter.

Eller kanske ändå? Känner man igen ett namn från ett sådant sammanhang, eller får det påpekat för sig, så kanske det kan göra något lite för att dämpa myternas spridning, på längre sikt. Vilket är gott så.

En del varningslistor är värdelösare än andra. De följande sajterna har inte gjort sig kända för humoristiska inlägg, satir eller fånigheter som det krävs mer än ordinär enfald för att ta på allvar. De har riktat in sig på gravt förvillande i frågor som ibland spelar roll, ibland stor roll.

Här är tre sajter som inte går att lita på:
  • Vaken.se
  • vaccin.me
  • Newsvoice

Vaken.se är konspirationsteoretikernas högborg — åtminstone såvitt vi utomstående vet ... Efter den 11 september 2001 uppstod en tät vegetation av konspirationsteorier om vad som egentligen hänt, och framför allt vilka som låg bakom. I USA kan de kalla sig för Truthers, i Sverige Sanningsrörelsen, med "rörelse" i synnerligen vid bemärkelse.

Denna sajt skulle kunna beskrivas som en knasencyklopedi: Om någon vrickad idé tänkts i Sverige så finns den förmodligen representerad på Vaken.se, i artiklar eller det ännu yvigare forumet. Några exempel, utan att ens behöva leta:
  • 9/11 var ... Ja. Meningarna går isär, kraftigt, men det var åtminstone inte det som det egentligen var.
  • Estonia sjönk på grund av en eller flera konspirationer.
  • HIV förorsakar inte AIDS.
  • Livsfarligt är: socker, margarin, vaccin, teflon, Ramlösa, chemtrails, fluor, GMO, kolhydrater, mikrovågsugnar, E-nummer, mobiltelefoner, lax ... Listan fylls på kontinuerligt.
  • Den globala uppvärmningen är hittepå.
  • Världens herrar har som mål att drastiskt minska världens befolkning.
Över huvud taget är man intresserade av den globala makteliten. Inte de som kritiserar och bekämpar varandra, utan den verkliga eliten, de som styr presidenter, premiärministrar och internationella storföretag. Detta gemytliga brödraskap av yttersta tråddragare är nu inte någon ny idé. Det är den senaste varianten av en klassisk konspirationsteori, vars poäng ofta varit antisemitisk. (Jämför bloggposten om Anders Sultan: Kolloidala konspirationer.)

Vaken.se fick särskilt mycket uppmärksamhet sedan det uppdagades att seriemördaren Peter Mangs var medlem i forumet. Här försöker grundaren att minimera skadorna. Det går sådär.
De största förtryckarna av det judiska folket är i själva verket den Sionistiska makteliten. För den Sionistiska makteliten så är antisemitism någonting bra och de gör allt för att skapa mer konflikter, hat och rädsla för det är bakom denna rökridå som de kan agera fritt utan rädsla för att själva bli exponerade. Medans människor sprider hat och ilska mellan varandra kan eliten i lugn och ro dra i trådarna för att uppnå sina egna mål. Samma sak kan vi se inom alla grupperingar och samhällen oavsett vart vi tittar.
- Mikael Cromsjö: Kampen för att befria judarna och mänskligheten, 24 juli 2012

Sedan den grundades har sajten också filat av en anings aning av de så att säga mer aggressiva övertonerna. Det kan ses på den beskrivning som ligger inlagd i hemsidan:
Vaken.se är en ideell gräsrotsrörelse som är helt politiskt och religiöst obunden. Vårt mål är att stödja alla människor, oavsett etnicitet, kön eller religion att få kunskap och frihet genom att delge kritisk information som varit svårtillgänglig för allmänheten.
- Vaken.se beskriver sig själv 2015
www.vaken.se är ett community som tittar närmare på den globala makteliten och hur dom kontrollerar och utnytjar [sic] oss.
- Vaken.se beskriver sig själv 2004 

Vaccin.me är en företrädare för vår tids farligaste pseudovetenskap: det irrelevanta, ogrundade, förvillade och förvillande vaccinmotståndet. Sajten drivs av kunskapsallergikern Linda Karlström. Här förknippas världshistoriens bästa och billigaste läkemedel med allt möjligt som är dåligt. Enstaka berättelser, vanföreställningar och rent hittepå läggs fram som belägg.

Besök istället: Vaccininfo - aktion mot antivaccination

Jag har också bloggat en del om vacciner, se Faktoider: vacciner.


Om Newsvoice har jag skrivit alldeles för mycket redan. "Allt som är spännande är sant" hade kunnat vara dess motto. Den är aningen mer välklädd än Vaken.se, men det säger mer om den direkt pårökta Sanningsrörelsen än något annat.

Några engelskspråkiga källor som ofta utnyttjas, och som samtliga härmed varnas för, är Infowars, NaturalNews, och på sista tiden allt mer och mer från Putins Russia Today (RT).

Faktoider: NewsVoice - allt tokigt på ett ställe

7 kommentarer:

AH sa...

Problemet med sådana här artiklar är att trafiken till dessa sidor ökar, men man får väl ta det onda med det goda ibland. Tog mig själv en titt på vaken.se. Dagen till ära är det så klart 11 septemberattackerna som är huvudpunkten. Diverse gamla artiklar lyfts fram och ett och annat skratt fick jag. Bland annat hittade jag följande citat:

"Den officiella versionen är ju att den amerikanska regeringens inställning till Saddam Hussein som ett hot mot världen uppstod efter 9/11-attacken"

Undrar verkligen vilken officiell version de hittat det från. Jag kan inte ens påminna mig om att 11 septemberattackerna hade något, eller åtminstone väldigt lite, med invasionen av Irak något år senare att göra. USA gick in i Irak under förutvändningen att Irak hade massförstörelsevapen. Bevisen för att så var fallet var oerhört svaga och den allmänna uppfattningen i Sverige åtminstone vill jag minnas var att Irak inte hade massförstörelsevapen, vilket senare också visade sig vara fallet. Sedan att USA inte såg Saddam som något hot innan 11 septemberattackerna är ju skrattretande. USA hade ju varit i luven med Saddam åtminstone sedan George Bush den äldre var president.

Lite off-topic, men tyckte citatet hade ett visst underhållningsvärde.

Reservofficer sa...

En stor del av de websiter som räknas upp här understöds i större eller mindre grad av myndigheter inom den ryska statsapparaten där det som på KGB-tiden hette FAPSI är ledande och delar av nuvarande SVR, GRU och FSB är understödjande.

Det finns en solklar logik i det som Bezmenov beskriver om degradering genom degeneration, destabilisering genom desinformation.

För att få en första introduktion i hur denna förmåga till informationskrigföring växte fram rekommenderas vårt inlägg från december 2014.

http://reservofficer.blogspot.se/2015/01/gick-du-pa-den-latta.html

Magnus sa...

vart ska man gå för nyheter om inte Newsvoice då? jag tycker David Icke's har varit lite tråkig på sistone..

är det Flashback man ska till då eller vadå?

Joakim L sa...

"Världens herrar har som mål att drastiskt minska världens befolkning."
Snacka om inkompetens!

flute sa...

Även jag har fascinerats av dessa sidor och ett antal av deras mindre "släktingar" och skrev om dem i vintras. I den artikeln länkade jag genom DoNotLink för att inte bättra på dessa sajters Google-poäng.
När du talar om viktiga engelskspråkiga källor glömde du bort Globalresearch.ca, som också får stor varningstriangel.

Anonym sa...

Vilka bevis finns för att Ryssland stödjer dom sajterna?
När det gäller propaganda så använder NATO med USA i spetsen det varje gång dom startar krig eller inte gör som de vill.
Och skillnaden är att vanlig media sprider propagandan och pr byråer .

Anonym sa...

Ditt inlägg?

MVH

Hans