2013-02-11

Lördagsfråga: Melodifestivalen i Sopot

  1. Eric Saade, popsnöre.
  2. Herreys på turné.
  3. Bilden är inte mixtrad med utan Krzywy Domek i Sopot, Polen ser verkligen ut så här. En av inspirationskällorna är konstnären Per Dahlberg som verkar vara mer känd i Polen än här.
  4. Alla Pugatjova, stor i Sovjet/Ryssland och hos Jacob Dahlin.
1, 2 och 4 har framträtt i Eurovisionsschlagerfestivalen, vilket var den falska ledtråden. Det märkliga huset ledde till musikfestivalen i Sopot som hållits sedan 1961 och där samtliga också deltagit (Herreys vann den 1984, Saade ifjol). Den satte Ole Bull, såklart.

Mest intressant är dock Конкурс песни Интервидение, "Intervisionsschlagerfestivalen" fritt översatt. Det var ett gott socialistiskt alternativ till den dekadenta kapitalistiska festivalen, hållen 1977-1980 (Pugatjova vann 1978). Som utgångspunkt tog man den befintliga och populära Sopot-festivalen. Att man ställde in 1981 lär ha berott på en suspekt kontrarevolutionär rörelse vid namn Solidaritet.

Röstandet sägs ha gått till som följer: Det var folket som skulle rösta, men telefoner i hemmen var relativt ovanliga. Istället bad man publiken att tända ljusen hemma när man hörde en låt man gillade, släcka ner när man ogillade. Sedan rapporterade statliga elverket om dippar och toppar, vilket översattes till poäng för bidragen.

Om detta stämmer? Ingen aning. Uppgiften förekommer i en dokumentär (47 sekunders klipp här).

1 kommentar:

LarsW sa...

En liknande sak har gjorts i Sverige. Under den stora LKAB-konflikten 1969-70 hade televisionen dyra team på plats och den s.k energikrisen bröt ut.

Man utnyttjade teamet genom att gå i direktsändning (via marklänkar 1970 var det ingen barnlek), och folk uppmanades att släcka och tända där hemma framför den TV-sända förbrukningsmätaren på Vattenfall.

Och si. Vårt släckande och tändande gav utslag! Inga dramatiska siffror vad jag minns, men ändå.