2013-02-10

Illustrerad Ovetenskap

I Illustrerad Vetenskap 3/2013 finns en artikel med rubriken Parapsykologi - nys eller vetenskap? Detta tyvärr ständigt aktuella ämne får en behandling som tyvärr inte är helt oväntad; det måtte ha varit länge sedan någon tog Illustrerad Vetenskap på allvar. Men så här oförblommerad reklam för pseudovetenskap, trams och lurendrejeri skulle passa bättre i den veckopress som åtminstone inte låtsas att den är vetenskaplig.

Några olika påstådda förmågor tas upp, som om de någonsin skulle demonstreras övertygande definitivt vore parapsykologi. För vart och ett tar man också upp något exempel på en utövare som, menar man tydligen, skall ha gjort just detta: Övertygande ha demonstrerat förmågan ifråga.

"Nästan alltid"..? Man hade gott kunnat skriva "alltid". Nostradamus så kallade profetior utgörs av verser där vem som helst med lite fantasi och bildning kan se vad som helst. De kommer inte i någon särskild ordning, och är aldrig särskilt konkreta. Vad Hitler beträffar inleds en vers med

odjur som är vilda av hunger kommer att korsa floderna
det mesta krigandet kommer att ske nära Hister

där Hister är ett gammalt namn på floden Donau. Vad 11 september beträffar avser det en vers med bland annat "två bröder söndrade av kaos", men denna skrevs först 1997 (se den senaste Faktoid-dagen, rubriken Nostradamus).

Detta "exempel" är häpnadsväckande fräckt och okunnigt. Bortsett från att proceduren var den omvända — Truxa gick runt bland publiken, Gulli satt på scen med förbundna ögon — så påstod de aldrig någonsin att de utförde något paranormalt. Att de höll på sina yrkeshemligheter är något helt annat. Tankeläsning som underhållning har förekommit sedan mitten av 1800-talet och utförs än idag.

Och vad ska man säga om detta? Uri Gellers så kallade telekinetiska talanger levereras här som ett faktum som ska motbevisas. Att de aldrig har blivit bevisade eftersom Geller aldrig lät sig försättas i en situation där han kunde avslöjas nämner man inte. (Han har också slutat med att öppet påstå sig ha mystiska förmågor, vilket heller inte behövs eftersom folk ändå tillskriver honom dem. Sancta simplicitas.)

Faktoider: Skedböjaren än en gång; Gaffla med Geller

Inte heller nämner man att en av de som gjorde om Gellers berömda skedrutin var Truxa, som därmed visade att paranormala förmågor kan ersättas alldeles utmärkt med lite hederlig fingerfärdighet, avledning av uppmärksamhet och annat som lurat folk i alla tider.

Och allt detta i Skandinaviens största "populärvetenskapliga" tidning, med en upplaga på över 100 000 ex. Det finns en hel del annat att uppmärksamma i artikeln. Det kommer att göras i lämpligt forum.


Författaren till detta illustrerade haveri heter Gorm Palmgren och har en PhD i molekylärbiologi från Köpenhamns universitet. Tidningen kostade mig 60 kronor, ett utlägg jag beklagar mindre för dess ringa storlek än för att det kan ses som uppmuntran av pseudovetenskap.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar som om IL har gått ned sig igen. I slutet av 1990-talet gick tidningen under beteckningen "kolorerad galenskap" bland en del bekanta, men gjorde sedan ett uppryck. Verkar ha gått nedåt igen, då. :-(
/Tryggve

Kurt sa...

Det går utför med vetenskapsjournalistiken i våra dagstidningar. Och tidningar som Illustrerad Vetenskap och Ny Teknik har väl aldrig utmärkt sig för att ha utbildade vetenskapsjournalister.

Anonym sa...

Vad gäller den första notisen om Nostradamus så tror jag du missat sista meningen. Den uttrycker ganska tydligt precis din kritik. De andra håller jag med om att de borde skrivit i en mer ifrågasättande ton.

Hexmaster sa...

Tack, jag läste hela texten under rubriken "Nostradamus förutsåg terror". Hur kommer man ö h t på tanken att lyfta fram Nostradamus som exempel på klärvoajans?

Anonym sa...

Tack för en utmärkt bloggpost! Illustrerad Vetenskap har verkligen chanserat. Får jag passa på och tipsa om scienceinsanity.com som handlar om vetenskaplig oredlighet?